Operatif Histeroskopi İşlemleri Nasıl Yapılır ve Neler Yaşanmaktadır?

Rahimin iç kısmının en doğru şekilde görüntülenmesi için regl kanamasının bitmesinden sonrası birkaç gün içinde uygulama yapılması gerekmektedir.

Operatif Histeroskopi Nedir?

resim-1808

Operatif histeroskopi amaç rahim içinde bulunan hastalıkların düzeltilmesidir. Operatif histeroskopi de iğne ya da makas dokuları tutmak maksadıyla kullanılır. Forseps tarzındaki araçlar amaca yönelik tasarlanmıştır. Bu araçlar ile rahimin iç kısmında bulunan rahim içi yapışıklıklar, polipler, myomlar ve doğumsal olan anomiler çıkartılır. Bazı kişilerde rahimin iç kısmına kalmış olan spiraller ve parçalanmış olan spiraller rahimin dış kısmına çıkartılması gerektiği içinde Operatif histeroskopi kullanılır. Operatif histeroskopi uygulamasında kullanılacak olan kameraların çap kısmı ofis histeroskopi de kullanılandan daha geniştir. Operatif histeroskopi işlemleri kapsamında hastaların bazılarında rezektoskop ismi verilmiş olan büyük çaplı aletler kullanılır. Rezektoskop kullanımı esnasında genelde rahim ağzı kısmının genişletilmesi gerekmektedir. Gelişen yeni teknoloji sayesinde kliniklerin çoğunluğu rezektoskop isimli cihaz kullanımını az düzeyde yapmaktadır. Artık birçok hastada ağız kısmı daha ince olan ve rahimin ağız kısmının genişletilmesine ihtiyaç kalmamakta bettoccchi tarzında histeroskopların kullanımı yapılır. Bu tarz işlemlerde spekulum işlemleri uygulandığından ve sonrası dolayı hastalar en az düzeyde rahatsızlık hisseder. Histeroskopi yaptıracak olan kişiler için genelde genel anestezi uygulaması yapılır. Bundan kaynaklı olarak da işlem esnasında ve sonrası da ağrılar meydana gelmez.

Her cerrahi uygulamada olduğu gibi bunda da kanama, enfeksiyon, rahim delinmesi tarzında komplikasyonlar meydana nadir de olsa gelebilir.

Nasıl Uygulanır?

Bu işlemlerde laporaskopi de olduğu gibi teleskop ismi verilen ışıklı sistemler kullanılır. Çap kısımları ince olduğu için ağrısızdır.

Tanısal maksatlı kullanılacak olan aletlerin çap kısmı 5 mm’dir. Rahimin ağız kısmını genişletmeye gerek kalmadan yapılacak olan girişim jinekolik muayene olurken alınan porsiyonlar gerçekleştirilir. Rahimin ağız kısmından verilecek olan sıvılar yardımı ile iç kısma girilir. Bu sayede rahimin duvar kısımları da birbirinden ayrılmış olur. Genişleme yapan rahim içi yapıları histeroskopi ile hemen gözle görülebilir şekilde görüntülenir. Tanısal uygulamalar genelde genel anesteziye gerek kalmadan yapılmaktadır. Hastanede yatmaya da gerek bulunmaz. Hatta birçok kişi bu uygulamanın ilaçlı rahim filmlerinden daha ağrısız olduğunu söylemektedir. Rahimin iç kısmının en doğru şekilde görüntülenmesi için regl kanamasının bitmesinden sonrası birkaç gün içinde uygulama yapılması gerekir. Regl gününün ilerlemesi ile rahim içinde kalınlaşmalar meydana geleceği için tanı koymak da zorlaşmaya başlar. Bundan dolayı uzman hekimin uygun gördüğü günde yapılmalı sonraya ertelenmemelidir. Bu aşamada ve sonrası için uzman hekimin söylediği tüm detaylara uymak en doğru sonuçların elde edilmesini sağlar.

Histeroskopi İle Ne Amaçlanır?

Uygulamaların tamamı tedavi etmek ve tanı koymak adına yapılır. Tanısal amaçla yapılan işlemlerde rahimin iç kısmından bulunan polip, rahim içi adezyon, myom, genetik sorunlar tarzındaki patolojileri direkt olarak gözlemek mümkündür. Bu şekilde tanı koyma yapılarak gerekli olursa tedavi için beklemeden uzman hekim gerekli hazırlıklara başlar ve planlamasını yapar. Tedavi için genellikle operatif histeroskopiden yardım alınır ve ameliyathane ortamlarında yapılmaktadır. Bazı durumlarda başarısız olan tüp bebek gebelik işlemleri sonrası, gebelik kayıpları, bebeğin karın içinde ölmesi, rahim içindeki spirallerin çıkarılması, rahim içinde var olan kalınlaşmalar, regl düzensizlikler, menopoz anormallikleri ya da rahim içindeki zarda şüpheli kitlelerin görülmesi esnasında da uygulanabilmektedir.

Uygulamaların tamamının uzman hekim tarafından ve tecrübesi olan kişiler tarafından yapılması önemlidir. Nadir de olsa komplikasyon gözlemlenebileceği için tecrübe gereklidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...