Atrial kulakçık adı verilen kalbin üst kısmında yer alan odaları bulunan atriyumlardan kaynaklanan anlamına gelir. Fibrilasyon da titreşim anlamına gelmektedir.
Atrial Fibrilasyon EKG Nedir ve Bulguları Nedir?
Atrial kulakçık adı verilen kalbin üst kısmında yer alan odaları bulunan atriyumlardan kaynaklanan anlamına gelir. Fibrilasyon da titreşim anlamına gelmektedir. Atriyal fibrilasyon da kalbin üs tarafında bulunan odaların kasılması yerine titreştiği anlamına gelmektedir. Ritim bozukluğu anlamına da gelen fibrilasyon atriyumların içinde bulunan elektriksel aktivitenin farklı taraflara doğru hareket etmesi, tamamen düzensiz bir şekilde ve hızlı bir biçimde uyarılara sebep olmasıdır. Bundan kaynaklı olarak atriyıumarın her bir noktasında düzensiz ve hızlı şekilde kasılmalar meydana gelir. Sonuç itibari ile de atriyumlarda oldukça etkin bir şekilde kasılmalar yerine titreşimler meydana gelmektedir.
Atriyumlarda meydana gelen fibrilasyon hastada belli başlı şikâyetler meydana getirir. Bu şikâyetler sonucunda ekg çekimi yapılır. Bu şikâyetler içinde;
- Sıklıkla meydana gelen çarpıntı
- Baş dönmesi
- Sersemlik ve bayılma hissi
- Göğüs bölgesinde oluşan basınç, ağrı ve huzursuzluk hissiyatı
- Nefes darlıkları
- Bu sorun anında belirti vermeyebilir. Uzmanlar kalp dinleme esnasında, nabız sayma esnasında ve hızlı kalp atımlarında tesadüfen farkına yarabilir.
- Hasta kişilerin göğüs kısmında kanat çarpmakta olan bir kuş hissiyatı bulunur. Kişilerden kan miktarının azalması sonucunda yorgunluk ile halsizlik meydana gelir. Merdiven ve yokuş çıkarken nefes darlıkları meydana gelir. Hatta bu sorunun altında bulunan kalp hastalığı mevcut ise bayılmalar bile meydana gelebilir.
- Bu sorun tansiyon farklılıklarına, çarpıntıya ve fiziksel anlamda ani rahatsızlıklara da sebep olabilmektedir.
Fibrilasyon ekg bu sorunun ortaya çıkması sonucunda çekilir. Ekg çekimleri öncesinde ne yapılmalıdır, ekg çekimleri sonrasında ne yapılmalıdır gibi detayları uzman hastasına söyler. Ekg çekimi konusunda uzman karar verir, ekg çekimleri ağrı ve sızı meydana gelmez.
Fibrilasyon Özellikleri ve Tedavisi
- Atrial hızın 300 ile 500 arasında olması sonucunda ekg ölçümü yapılmaz.
- İzoelektirik hatlar gözlemleyebilir.
- P dalgaları kaybolabilir ama fibrilasyon dalgaları bulunur.
- Perikard hastalıkları, tiriroksikoz, romatizmal kalp hastalıkları, iskemik kalp hastalıkları ve hipertansiyon hastalıkları bazı ilaçların kullanımı ile bu soruna yol açabilir. Hatta sorun yaşlı kişilerde kronik halde gözlemlenebilir. Ventriküler hızlarının çok fazla artmadığı durumlar ani bir şekilde sorun yaratmasa da düşük düzeydeki kalp debisinden kaynaklı olarak baş dönmesi, hipertansiyon ve yorgunluk gözlemlenebilir.
- Ventriküler hızının artması ile çarpıntı hissi artmaya başlar ve bu durum hastanın huzursuz olmasını sağlar.
Tedavi
Acil şekilde yapılacak olan tedavilerde hedef ritm kontrolü yapmak değil hız kontrolü yapmaktır. Bunun içinde hastaya tedavi desteği sağlanarak var olan semptomların giderilmesi sağlanır. Semptomların giderilmesi amacı ile ekg çekimi yapılır ve gerekli olan detaylar elde edilir. Bu çekimde hıza, ritme bakılarak hız kontrolü yapılır. İşlemlerin nasıl yapılacağı, ne tarz detayların ortaya çıkacağı, öncesinde ve sonrasında yaşanabilecek olan sorunlar konusunda uzmandan detaylı bilgiler alınabilir. Bu bilgiler ışığında uyulması gereken kurallar meydana çıkar. Bunlara uyulması sağlık açısından oldukça önemlidir.
Soru - Cevap