Biyopsi Sonucu Kaç Günde Çıkar? Sonuç Nereden Öğrenilir?

Biyopsi sonuçlarının kaç günde çıktığını, çıkan sonuçların doktorlar tarafından nasıl yorumlandığını ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Biyopsi Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Biyopsi sonucunun hastalar tarafından ya da hasta yakınları tarafından tek başlarına öğrenmeleri onlara herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Tıp verilerine bakarak konuşacak olursak burada farklı anlaşılmalar yaşanabilir. Örneğin pozitif sonuç tıp dilinde hastalık hakkında bazı verilerin sonuçlarda orda çıktığını söylemektedir. Ancak hasta bu durumu hastalığın olmadı şekilde anlayabilir. Aynı durum negatif durum içinde geçerlidir. O nedenle biyopsi sonucunu doktorunuzdan öğrenmek en doğru yoldur. Gelişen sağlık hizmetleri ile birlikte artık bu tip sonuçları internet üzerinden rahatlıkla öğrenme şansınız bulunuyor. Ama dediğimiz gibi verilerin yorumlamasını kendiniz yapmanız büyük bir hataya neden olabilir. Biyopsi sonuçları devlet hastanesine ve özel hastaneye göre farklı nedenlerden ötürü gün olarak değişiklik gösterebilir.

Biyopsi Nedir?

Devlet Hastanesinde Biyopsi Sonucu Kaç Günde Çıkar?

Devlet hastanelerinde hastaların tedavi edilmesi için uygulanan yöntemlerden birisi de biyopsidir. Bu işlemin uzman doktorlar tarafından farklı organlar üzerinde uygulanması mümkündür. İşlem tamamlandıktan sonra ilk iş alınan dokunun gerekli işlemden geçmesi için patolojik olarak incelemeye gönderilmesi gerekmektedir. Patolojik işlemler uygulanan tekniğe ve hassasiyete göre 1-2 ile 1 ay arasında çıkabilmektedir. Bu aynı zamanda hastanede ki yoğunluğa göre değişecektir. Alınan parçalar 3 ay kadar laboratuvar içerisinde saklanır. Veriler ise hiçbir zaman silinmez. Hastalığa göre sonuçların hangi zaman aralığında çıkabileceğine bakalım.

  • Tiroid Biyopsisi – 4 ile 8 gün
  • Rahim Biyopsisi – 7 ile 10 gün
  • Prostat Biyopsisi – 6 ile 10 gün
  • Mide Biyopsisi – 7 ile 10 gün
  • Akciğer Biyopsisi – 7 ile 10 gün
  • Deri Biyopsisi – 7 ile 10 gün
  • Karaciğer Biyopsisi – 3 ile 6 gün

Bu süreler yukarıda belirttiğimiz gibi olayın ciddiyetine göre daha da uzayabilir. Bunlar sadece genel sonuçların çıkış zaman aralıklarına göre belirlenmiş olan tahmini sürelerdir. Genelde bu zaman aralığı içerisinde sonuçları alabilirsiniz. Ayrıca doktorunuz özel bir tetkik olan IHK’nin uygulanmasını isterse işlemin süresi 15 güne kadar uzayabilir.

Özel Hastanelerde Biyopsi Sonucu Kaç Günde Çıkar?

Halk içerisinde özel hastanelerde işlemlerin daha hızlı ilerlediğine dair bir kanı bulunmaktadır. Bu kanı nispeten doğru diyebiliriz. Ancak her durum için doğru dememiz pek gerçeği yansıtmayacaktır. Özellikle biyopsi işlemleri sonucunda uygulanacak patolojik süreç için elinizden bir şey gelmeyecektir. Çünkü bu testlerin belirli standartlar üzerinde uygulanması ve belirli bir zaman ayrılması gerekmektedir. O nedenle devlet hastanesi ve özel hastane arasında biyopsi sonuçlarının çıkış tarihi arasında büyük bir fark olmayacaktır. Tabi iki hastane arasında tercihi yapmakta gene siz özgür olarak karar verebilirsiniz.

 

Biyopsi Sonucu Değerlendirme

Biyopsi Sonuçları Sorgulama Sayfası

Biyopsi olduktan sonra beklemeniz gereken bir süre bulunmaktadır. Doktorunuz bu süre sonrasında sizi telefon ile arayarak sonuçlarınızın hazır olduğu bilgisini verebilir. Ya da sizin kendi imkanlarınız ile sonuçları takip etmeniz istenebilir. Bu sonuçları sorgulamak için günümüzde gerekli teknolojiler sonuna kadar kullanılıyor. Patoloji raporu sorgulama sayfasına giriş yaparak Kimlik bilgileriniz ve biyopsi bilgilerinizi gerekli şekilde yazarak kendi sonuçlarınızın çıkıp çıkmadığını sorgulayabilirsiniz. Bu işlemin hastalar açısından en büyük avantajı yıllar önce dahi yapılmış olan biyopsi raporuna ulaşma fırsatı sunuyor olmasıdır. Bu da hastanın o duruma nasıl geldiğine dair doktorun daha net ve verimli bir sunum yapması anlamına gelmektedir. Kendi sonuçlarınıza bu şekilde ulaşma şansınız olduğunuz bilmelisiniz. Ama sizi gene uyarmamız gerekirse kesinlikle sonuçları kendiniz ya da bir yakınınıza yorumlatmayın. Bunun yerine doktorunuza giderek durum hakkında bilgi almak yanlış yönlendirilmelerin önüne geçecektir.

Günümüzde tüm hastanelerin kendi web siteleri olduğu için onlarda sonuçları bu ekranlardan hastalarına ulaştırmaktadır. İster devlet hastanesi olsun isterse özel hastane olsun bu yöntemi kullanmaktadır.

Biyopsi Sonucu Yorumlama Nasıl Yapılır?

Biyopsi sonuçlarınıza ulaştıktan sonra yapmanız gereken size bu işlemi yapan doktorun yanına kadar gitmek olacaktır. Bu konuda uzman olması sonuçları doğru şekilde yorumlayarak size net bir cevap vermesine neden olacaktır. Pozitif sonuç tıp dilinde tehlikeli olarak kabul edilirken negatif sonuç sıkıntı olmadığını söylemektedir. Tabi bunların gene de ne seviyede olduklarını doktor karar vermelidir. Herhangi bir insan ya da konuyla uzmanlık derecesinde alakası olmayan birisine bu raporları göstererek, ondan yorumlanması istenirse ciddi sorunları beraberinde getirebilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...