Rahimden Yapılan Biyopsi İşleminin Sonucu Ne Zaman Verilir?

Rahim bölgesinden yapılacak olan biyopsi işlemlerinden sonra patolji incelemesi yapılır. Bu inceleme sonrasında raporlar genelde en geç 8 güne kadar teslim edilir.

Rahim Biyopsi Sonucu Alma

resim

Biyopsi, belli başlı hastalıklara net şekilde teşhis konulması adına hastalıklı olan dokudan parça alma işlemlerinin genel adıdır. Bunların hepsi direkt olarak ele gelebilecek olan dokular olabileceği gibi görseller şeklinde uygulamalar ile de belirlenebilir. Dokularda olağan farklı bir görüntü fark edilirse durum hastalıklara, kanser ya da lezyonlara işaret ediyor olabilir. Bundan dolayı biyopsi işleminden gelecek olan sonuçların uzman ve hasta için önemi oldukça büyüktür. Rahim biyopsisi işlemi vajinal alandan yapılan uygulamaların tamamıdır. Vajinal bölgelerde yapılan biyopsi işlemleri belli başlı durumlar neticesinde uygulanır. Bu nedenler arasında;

  • Hamilelik durumunun sonlandırılması
  • Aşırı düzeyde ve beklenenden farklı olarak adet kanamaların oluşması
  • Adet dönemi dışında kanama sorunlarının oluşması
  • Yaşanan gebelik düşükleri sonucunda kalan şüpheli kitlelerin alınması halinde
  • Düşük gebeliklerden sonra vajina içinde kalan parçanın alınması
  • Dış gebelik durumumun yaşanması

Rahimin iç kısmından parça alınarak yapılacak olan incelemeye patolojik incelme adı verilir. Lokal ya da genel şekilde anestezi yapılıp yapılmayacağı konusunda uzman karar verir. Uygulama 10 dakika ile yaklaşık olarak 1 saate kadar çıkabilir. İşlemlerin bitmesinden sonra hafif düzeyde kanamaların oluşması meydana gelir. Lekelenmeler de oluşur. Bunların hepsi oldukça normaldir ve birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur. Hatta birkaç gün boyunca ağrı oluşumunun meydana gelmesi de oluşabilir.

Sonuç Kaç Günde Çıkar?

Hastanelerin patoloji kısımları ve dışarıda bulunan laboratuvarlar yoğun şekilde haftanın 5 günü hizmetler verir. Hatta haftanın 5 günü dışında özel durumlarda da aktif şekilde çalışırlar. Biyopsilerin sonuçlarının çıkartılması adına belli başlı yan dallardan yardım alırlar. Bunların içinde kimya ve anatomi bulunur. Göz yardımıyla net bir şekilde seçilemeyecek olan dokular incelenmeye başlandığı zaman mikroskobik anlamda süreçlerin varlığı gerekir. Bu tarz durumlarda yoğunluk ve süre uzaması yaşanmaya başlar. İnsan vücudunda bulunan her organın biyopsi işlemi sonucunun çıkma süresi birbirinden farklıdır. Bundan dolayı biyopsi işlemlerinin genel şekilde sonuçlarının çıkması 5 gün içinde çıkabileceği gibi 8 güne kadar uzayabilir. Rahimden yapılan işlemlerin sonucunun çıkması da 1 haftayı bulabilir. Hatta özel şekilde belli başlı tetkik uygulaması yapılacaksa süre 2 haftaya kadar uzar.

Biyopsi işlemlerinin sonuçları histoptolojik, misroskopi ve makrakopi şeklinde tanıları kapsadığından dolayı bu tarz evrelemelere ihtiyaç duyulabilir. Taze ve temiz bir camın içinde gönderimi sağlanan doku yahut hücrelerin örnekleri bekletilme yapılmadan 15 dakika gibi oldukça kısa bir zaman içinde patoloji kısmına yönlendirilir. Patoloji kısmında inceleme yapılması adına gönderimi sağlanan bu ürünler ilk önce uzmanlar tarafından ön raporlama işlemlerine tabi tutulacaktır. Alınan örneklerin mikroskop desteğiyle detaylı şekilde incelenme zaman 4 güne kadar çıkabilir. Histokimyasal şekilde boyama işlemleri içinde yapılacak olan tetkikler normal şartların altında 1 ile 3 güne kadar uzar. Farklı tetkiklerin yapılması da sürecin uzamasına etki eder. Moleküler şekilde tetkik yapılmasını gerekli kılan durumlarda süre yapılacak olan tetkik işlemlerine göre farklılıklar gösterir. Laboratuvarda herhangi bir sorun meydana gelmediği sürece genelde 8 iş günü içinde biyopsilerin sonuçları hasta kişilere yahut uzman doktora teslim edilir. Ayrıca moleküler tetkikler yapılmışsa raporlama zamanı 15 güne kadar sarkabilir.

Alınan rapor sonuçları hasta tarafından yorumlama yapılmadan uzman doktora gösterilmelidir. Kişilerin kendilerinin yaptıkları yorumlamalar psikolojik anlamda sorunların yaşanmasına etki eder.

Raporlar Ne Kadar Geçerlidir?

Patolojiden alınan biyopsiden sonra rapor alınır. Zaten işlemlerden sonra sonuçların ne zaman çıkacağı farklı değişkenlere bağlı olarak değişmektedir. Bundan dolayı birkaç gün içinde rapor çıkabileceği gibi oldukça uzun süren işlemlerden sonra rapor sonucu alınabilir. Patolojiden alınan sonuçların örnekleri 3 aya kadar yırtılmadan saklanmalıdır. Raporların içinde bulunan veriler sınırsız şekilde geçerlidir. Bu tarz raporlar hastalıkların teşhis edilmesinde ve şüpheli olan durumların belirlenmesi oldukça önemlidir. Uzman doktorlar özellikle hastalıklar ile alakalı olarak tedavi planı hazırlarken bu raporlara ihtiyaç duyarlar. Gerekirse hastalığın ilerleyen zamanlarında tekrardan biyopsinin tekrarlanmasını bile isteyebilirler. Bu tedavilerin şekillendirilmesi açısından önemli olan bir detaydır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...