Endoskopiden Önce ya da Sonra Sigara Tüketilebilir mi?

Endoskopi uygulamasında narkoz kullanılmadığı için uygulamadan önce ya da sonra sigara tüketimi yapılabilir. Ancak bu konuda uzmanların bazı tavsiyeleri ve oluşabilecek yan etkilerden korunma yöntemleri bulunmaktadır.

Endoskopi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özel bir ışık ve kamera yardımıyla mide ve ince bağırsağın incelenmesini sağlayan uygulamaya endoskopi adı verilir. Bazı durumlarda yapılması gerekir ve son derece titiz bir uygulamadır. Yazımızın devamında endoskopi öncesinde ya da sonrasında sigara tüketiminin yapılıp yapılmayacağı hakkında net bilgiler paylaşıyor olacağız. Endoskopiden önce gerek beslenme gerekse sigara ile ilgili çokça soru aktarılmaktadır. Öncelikle bu işlem yapılırken aç olmanız önemlidir. Midenin rahatlıkla incelenebilmesi için boş olması gerekir. İşlemden 1 gün önce herhangi bir şey tüketmemeniz yeterli olacaktır. Ayrıca işlemden 1 saat önce su tüketimi yapılabilir. Mide ve ince bağırsağın detaylı bir şekilde incelenmesi sırasında herhangi bir hastalığın var olup olmadığı anlaşılabilir.

resim-1993

Endoskopi Öncesinde veya Sonrasında Sigara İçilir mi?

Endoskopi öncesi sigara konusunda uzmanlar bazı bilgiler sunmaktadır. Sigara ülsere zarar verir ve endoskopi ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Yani endoskopiden önce ya da sonra sigara içilebilir. Elbette sigara kötü ve zararlı bir alışkanlıktır ancak bu şekilde bilgi aktarımı yapılabilmektedir. Endoskopide narkoz yerine rahatlatıcı ilaçlar verildiği için sigara ile herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak sigaranın genel olarak zararlı bir alışkanlık olduğunu da uzmanlar sürekli olarak belirtmektedir.

Endoskopi Ne Zaman Gereklidir?

Bazı durumlarda endoskopi oldukça gereklidir. Bu durumları madde madde sıralayacak olursak;

  • Çiğneme ve yutma problemlerinde
  • Sürekli mide ekşimesi ve yanması sorunlarında
  • Karın ağrılarında
  • Uykuda yaşanan öksürük ve horlama nöbetlerinde
  • Sürekli kusma halinde
  • Bağırsak düzeninde yaşanan değişikliklerde
  • Mide ve bağırsak filmlerinde görülen anormal bulgularda
  • Dışkılamada meydana gelen kanamalarda
  • Daha önce tanısı konulan sindirim sistemi hastalıklarında endoskopi yapılmalıdır.

Nasıl Yapılır?

Yemek borusu üzerinden mide ve kalın bağırsağın incelenmesi yöntemine dayalı olarak gerçekleştirilen endoskopi, 8 ya da 10 mm kalınlığında yumuşak bir boru yardımıyla tamamlanmaktadır. Uzman doktor inceleme sırasında elde ettiği görüntüleri yorumlar ve gerekli teşhisi koyar. Tanı tam olarak konulamadığında biyopsi yapılabilir. Ayrıca kanamayı durdurma ve polip çıkarma gibi işlemler de bu sayede yapılabilmektedir.

resim-1994

Endoskopinin Risk ve Yan Etkileri

Endoskopide risk faktörü en alt seviyededir. Sadece kolonoskopi ve gastroskopi işleminde uygulanan anestezi yöntemine bağlı bazı riskler bulunur. %0,2’lik oranda bağırsak delinmesi ve kanama riski vardır ancak orana bakıldığında ne kadar düşük bir rakam olduğunu görebilirsiniz. Yani uygulanan anesteziye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Endoskopi cihazlarının oldukça gelişmesi sayesinde endoskopinin herhangi bir risk ya da yan etkisi bulunmamaktadır.

Sizlerle paylaştığımız bu bilgiler ışığında endoskopiden önce sigara tüketiminin, bu uygulamaya bir zararı olmadığını söylemek mümkündür. Aynı şekilde uygulamadan sonra da sigara tüketimi gerçekleştirilebilir. Ancak genel olarak hem mideye hem de kalp sağlığına sigaranın olumsuz etkisi oldukça fazladır.

 

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...