Laparoskopiden Sonra Adet Ne Zaman Başlar?

Laparoskopi işlemi günümüzde başarıyla uygulanan bir tanı yöntemidir. İşlem tamamen ağrısız ve izsiz olarak gerçekleşmektedir. Uygulama sonrasında adet düzeninde de bazı gecikmeler yaşanabilir.

Laparoskopi Nedir?

resim-1848

Hastanın karın boşluğu içerisine bir iğne ile girilerek yapılan ve karın içi görüntüleme tekniği olan laparoskopi, ağrısız ve izsiz bir ameliyattır. Günümüzde bayanlar tarafından merak edilen bir konuya açıklık getirirken bu uygulamanın avantajlarından da bahsediyor olacağız. En çok sorulan soru, laparaskopi sonrası adet düzeni ne zaman başlar olmuştur. Bu anlamda adetten birkaç gün yapılan bu uygulama sonrasında adet düzeninin devam ettiğini söyleyebiliriz ancak bazı durumlarda adet düzensizliği de görülebilmektedir.

Laparoskopi uygulamasıyla birlikte rahim ve yumurtalık ameliyatları da yapılabilir. Daha çok yumurtalık kistlerin üzerinde yaygın bir şekilde kullanılabilir. Elbette yeteri kadar deneyim ve eğitim gerektiren bu uygulama, histerektomi ameliyatlarında kullanılarak yumurtalık ve rahim çıkarılması da sağlanabilir. Rahim iç boşluğunun bu uygulama ile görüntülenmesi ve farklı hastalıkların ortaya çıkarılması için de günümüzde sıklıkla tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Kimlere Uygulanır?

Genel anlamda operasyona uygun olan herkes için ilk etapta endoskopi işlemi yapılır. Kalp ya da solunum rahatsızlığı olanlar için laparaskopi yapılırken endoskopiden yararlanılmayabilir. En fazla yumurtalık kanseri olan bayanlarda bu işlemin uygulandığını belirtebiliriz. İşlemin birçok avantajı vardır. Karın bölgesi açılarak birçok ameliyatın gerçekleşmesi mümkün iken açık cerrahinin yan etkileri de bazen görülebilir.

Avantajları Nelerdir?

Bu işlem ile yapılan ameliyatlarda doku ve organlar çok az zarar görür. Bu anlamda koruyucu bir yöntem olarak bilinir. İşlemde karın bölgesi açılmadığından dolayı herhangi bir iltihaplanma riski yok denecek kadar azdır. Ayrıca ameliyattan sonra yapışıklık ihtimali de çok azdır.

resim-1849

Laparaskopide karın içi organlar büyütülerek gözlemlenir. Bu yüzden cerrahın başarılı bir şekilde işlemi tamamlanması sağlanır. Karın duvarı da kesilmediğinden dolayı uygulamadan sonra ağrı riski yine yok denecek kadar azdır.

Ameliyattan sonra hastanede kalma süresi kısadır. Aynı gün hastaneden çıkabileceğiniz gibi sadece 1 gün istirahat ederek gündelik yaşamınıza dönebilirsiniz. Uzmanlar en az 1 hafta sonra normal yaşama dönebileceğinizi belirtmektedir.

İşlemden sonra karında ameliyat izi olmaz. Ayrıca vücut estetiği de korunmuş olur.

Laparoskopi Sonrası Adet Ne Zaman Başlar?

Adet düzensizliğinin birçok nedeni vardır. Bu anlamda hastanın jinekolojik bir tedavi sürecinden geçmesi gerekmektedir. Genç bayanlarda yaşanan adet düzensizliklerinde daha çok ultrason muayenesi yapılır. Bu işlemde rahimde meydana gelen miyomlar ya da yumurtalık kistleri detaylı olarak incelenir. Gerektiği zaman ise Laparoskopi yapılarak miyomlar çıkarılır.

Laparoskopiden sonra adet ne zaman başlar sorusuna ise tamamen hastanın vücut yapısına bağlı bir durum olarak gelişir yanıtı verilebilir. Bu anlamda yaşanabilecek adet düzensizliklerine karşı tekrar muayene yaptırabilirsiniz.

Bayanlarda oluşan miyomlar, genital organlarda sıklıkla görülebilir. İyi huylu olarak ortaya çıksa da mutlaka tedavisi yapılmalıdır. Laparoskopi sonrasında ciddi bir durum yaşanmadığı sürece adet düzensizliği görülmeyebilir. Ancak rahmin çıkarılması için yapılacak uygulamalarda adet düzensizlikleri ortaya çıkabilir.

İşlemden sonra kanama riski de vardır. Ancak uzman hekimler bu durumu kontrol altına almak için farklı işlemler uygulayabilir. Bu tetkikler sonucunda adet gecikmesi ortaya çıkabileceğinden doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka uymanız gerekecektir. Kısa sürede ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilen Laparoskopiden sonra bu durumlar ortaya çıksa da kısa sürede normal yaşantınıza ve normal adet düzeninize geri dönebileceksiniz.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...