Posterior EKG olarak adlandırılan en basit haliyle standart EKG işlemlerindeki elektrod yerleşimi sebebiyle elde edilemeyen detayların alternatif elektrod yerleşimi vasıtasıyla görüntülenmesi aşamaları hakkında detaylandırmalar.
Posterior EKG Çekme Amaçları
Göğüste yer verilecek farklı elektrodlar birbirinden farklı elektriki aktivitelere neden olacağı için farklı açıdan kaykıtlar alınmasının önünü açmaktadır. Bir elektrodun tek başına tüm aktiviteleri kaydetmesi beklenemeyeceği için farklı elektrodlar bir elektrodun kaydedemediği elektriki aktiviteleri kaydetme görevi alacaktır.
Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen standart EKG işleminde farklı elektrodlar kullanılıyor olsa da ihtiyaç duyulan posteriyor duvarı aktiviteleri elde edilemez. Bunun en önemli sebebi standart EKG işlemi gerçekleştirilirken herhangi bir elektrodun posteriyor duvarı doğrudan görmüyor olmasıdır.
Posteriyor duvarı doğrudan görebilen bir elektrod olmaması nedeniyle anteriyor göğüs devirasyonları esnasında ayna- hayali veya ters olarak tanımlanan posteriyor miyokard infarktüsünün EKG bulgularının görülmesi beklenmektedir.
Posterior miyokard infarktüsü EKG çekilmesinin amaçları bu sayede yazımız detaylarında açıklanmış olmaktadır. ANTERİYOR göğüs derivasyonlarında görülmesi gereken EKG bulgularından posteriyor miyokard infarktüsünün bazen V4`e kadar uzanabilse de genellikle V1 ve V3 arasında görülmesi beklenmektedir.
Posterior infarktüs %10-15 dolaylarında STEMI`lere eşlik etmektedir. Posterior infarktüs genel itibariyle lateral infarkt veya genelikle inferior durumlarında ortaya çıkmaktadır. İnfarktların %3 – %11 aralığında olan izole posterior MI diğerlerine göre daha az yaygın durumdadır.
Posterior EKG Çekme Aşamaları
EKG çekimi esnasında farklı elektrodlar kullanılması bir elektrodun atladığı aktiviteyi diğerinin yakalayabilmesi açısından son derece önemlidir. Bu sayede istenen kontrollerin tamamı farklı elektrodlar vasıtasıyla elde edilmiş olacaktır.
Özellikle posterior duvarının doğrudan görülmesi gerektiği durumlarda standart EKG işleminde kullanılan elektrodlar yeterli gelmemektedir. Bu durumda kullanılan elektrod yerleşiminde doğrudan posterior duvarı görülmez. Posterior EKG nasıl çekilir sorusunun cevabı da aslında standart EKG çekimi esnasında gerçekleştirilecek elektrod yerleşiminden farklı görüntülerin elde edilmesi amacıyla alternatif elektrod yerleşimlerinin uygulanması olarak açıklanabilmektedir.
Posterior MI uygulaması V1 – V3 aralığında Yukarı dönük T dalgaları, uzun, geniş R dalgaları (> 30 ms), V2’de dominant R dalgası (R/S oranı > 1), horizontal ST depresyonu detayları ile desteklenmesi gerekmektedir.
EKG de posterior MI nasıl tanınır sorusu da bu konuda ortaya çıkmaktadır. V7,V8,V9 Posterior derivasyonlar olarak bilinmektedir. Tüm bu anlatımlara rağmen her zaman için posterior derivasyonları bağlanması mümkün olmayabilir.
EKG de posterior MI tanınması % 90 oranla V1,V2,V3 Derivasyonlara bakmakla mümkündür. V1,V2,V3 ** Posterior Derivasyonların Resiprokal yani karşı komşusu olarak adlandırılmaktadır. Yine % 90 ihtimalle V1,V2,V3 bakıldığında Resiprokal ST Depresesi durmunun olması EKG de Posterior MI olacağını düşündürecektir.
Posterior MI durumunun izole olması hali yani tek başına görülmesi ihtimali çok nadirdir. Posterior MI tek başına görülme ihtimali % 10 civarındadır. EKG de Posterior olabileceği İnferior MI görülen EKG içeriğinde gerçekleşebilecektir. Bu durumda ilgili konuyla ilgili unutulmaması gereken detaylar arasında yer almaktadır.
Soru - Cevap