Angina koroner arterlerin geçici spazm neden olduğu koroner kalp hastalığıdır. angina pektoris ekg çekimi için meydana gelen belirtileri dikkate almak sorunların tedavi edilmesi açısından önemlidir.
Angina Pektoris ve EKG Çekimi
Angina koroner arterlerin geçici spazm neden olduğu koroner kalp hastalığıdır. Bu kalp hastalığının sorun açmaması adına mutlaka uzman ile görüşülmesi gerekir. angina pektoris EKG çekimi için meydana gelen belirtileri dikkate almak gerekir. Bu belirtiler arasında;
- 40 dakika için birkaç saniye süren paroksismal göğüs ağrısı
- Göğüs, omuz ve çene kısmında ağrılar
- Baskıcı ve ezici olan ağrılar
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Ensede ağrı
Bu belirtiler angina pektoris EKG çekilmesi açısından oldukça önemlidir. Belirtilerin tamamını tanımlamak oldukça önemli olan bir detaydır. Belirtileri tanımlamak kişilere angina pektoris EKG çekimi açısından kişilere tolerans sağlamaktadır. Belirtilerin kaynağını tanımlamak için aşağıda bulunan detaylara da dikkat edilmelidir. Detayların aydınlatılması hastalığın ve sorunların netleştirilmesi adına gereklidir. Angina pektoris EKG detayları arasında;
- Gerilim altında çalışmak, ordu, polis, acil servis, havayolu, kontrollü araçlarda hizmeti ile bağlantılı kişiler arasında yer almak.
- Rehabilitasyon tedavisinde vücudun istikrar ve fiziksel aktivitesini ve kalp kasını kontrol etmek
- Nöbetler kolesistit veya safra kolik, pankreatit, gastrit tarzındaki durumlara dikkat etmek
- Bazı boğaz ağrılarına dikkate almak
- Geçmek bilmeyen karın ağrıları dikkate almak gerekir. Bunlardan kaynaklı olarak yapılacak olan klinik muayeneler sonucunda angina EKG çekimi yapılır. Yapılacak olan EKG çekiminin nasıl ve ne gibi detaylar dâhilinde yapılacağını uzman hastasına anlatacaktır.
Çekimin Kuralları ve Yorumlanması Nasıl Yapılır?
Çekimin yapılmasından sonra çıkan raporların yorumlama işlemleri uzman tarafından detaylı bir şekilde yapılır. Bu detayların tamamı ve gerekli olan tedavi süreci ise hastaya yine detaylı şekilde anlatılır. Sonuçların yorumlanması adına hastaların uzun süre izlenmelidir. İzleme ile alakalı olan detaylarda hasta kişilere en ince ayrıntısına kadar anlatılır. EKG çekimlerinde gün boyunca hastaya takılı elektrotlardan bilgiler kaydedilir. Bu bilgiler eşliğinde çıkan raporlar ve sonuçlar oldukça önemli bilgilerin elde edilmesine de olanak sağlamaktadır. Tedavi sürecinin planlanmasından sonra alınacak olan ilaçların kullanılması ile hasta yine gözlem altında tutulur. Çekim işlemlerinin kurallarının uygulanması gerekir. Bu uygulamalar;
- Fiziksel aktivitenin uygulama dozu gizli hastalıklar, hastalığın erken evrede yaygınlığı açısından önemlidir. Bu anlamda kalp hızı, kan basıncı, oksijen tüketimi de oldukça önemlidir.
- 1929 senesinde geliştirilmiş olan “Harvard step testi,” çekim kuralları uygulamasının içinde kullanılmalıdır. Bu test içinde 1,5 dakika (en kolay seçenek) ya da üç dakika (ikili test) için merdivenlerden inmeye davet edilir. Yöntem en fizyolojik olarak kabul edilir.
- Uygulama veloergometry – yüksek hassasiyet dayanmaktadır. angina ile alakalı konuşmak için yük altında bulunan değişikliklerin % 95 – ile % 80 oranında olması gerekir. Değerlendirme standartları ve EKG anormallikleri bulunabilir. Bunun saliseler içinde fark edilip yazdırılması da önemlidir..
Çekim ile Alakalı Yorum Örnekleri
54 yaşında hasta
Klinik Tanı: Kronik koroner yetmezliği; 4 / III-`74 EKG 16 / II-1974 (sessiz dönem) sinüs ritmi sağ, 75 dk 1. P – Q = 0,15 sn. P = 0.10 sn. QRS = 0,10 sn. S – t = 0.38 saniye.
Vektör analizi. (- Yani artar T = 67 °,.. açı QRS) TI, aVL sağ aşağı AQRS yönüne göre orta sapma vektörü T gösterir değiştirir. Bu kronik koroner yetmezliği olan hastalarda sol ventrikül değişiklikler nedeniyle olabilir.
Sonuç. Kalbin elektriksel ekseninin yatay konumu. sol ventrikül miyokardın değişiklikler. Klinik göz önüne alındığında, bu değişikliklerin, koroner arter hastalığı atfedilebilir.
Soru - Cevap