AVNRT EKG (Atriyoventriküler Nodal Re-Entran Taşikardi) Bulguları

Kalp ritmi sorunu yaşayanlar mutlaka EKG çektirmeli ve doktor kontrolünde bazı testleri yaptırmalıdır.Eğer ritm bozukluğu mevcut ise mutlaka gereken tıbbi müdahale uzman doktor tarafından yapılmalıdır.

Kalp Ritmi Dikkate Değerdir

resim-1630

Sağlıklı bir kalpte kalp atımı bir odak nokta tarafından düzenli yönetilip belli bir aktivasyon çerçevesinde kalp odacıkları arasında düzen sağlaması demektir. Kalp atımının normalden yavaş durumu taşikardi hızlı olma durumu da taşikardi olarak tanımlanır. Yani düzensiz olması, olağan dışı uyarılar vermesi şeklindedir.

Bazı ritm bozuklukları bazen hiç şikayet bulgusu ortaya çıkarmadığı gibi bazen de bazı durumlar şeklinde şikayet bazında kendini gösterir. Bunların bazıları da hayatı tehdit edici hatta hatta ani ölümlere bile sebebiyet verebilecek kadar kuvvetlidir. Kalpte doğuştan ya da kalp krizi, kalp yetersizliği sebepleri ile kalp damar hastalıkları sonucu olarak kalp atışında ani hızlılıklar yaşanabilir. Bu ani artış taşikarti yani Avnrt olarak tanımlanır. Ritm bozukluğunun görülme sebepleri doğuştan kalp hastalıkları ki, buna en net örnek Avnrt dir. Diğeri ritm bozukluğundan kaynaklanan düzenin bir türlü oturtulamayışındandır. Böylelikle kalp ve akciğer hastalıkları sebebi ile bir genişleme bir ritm bozukluğu yaşanır. Bu sorunlar kişide hipertansiyon, kalp kapak hastalıkları, diyabet, akciğer hastalıkları gibi sorunlar yaratır. Ritm bozukluklarında ilk ve en önemli belirti çarpıntıdır. AVNRT bulgularından olan çarpıntı birden başlar uzun ya da kısa sürer. Çarpıntıyla birlikte bazı durumlarda hasta bayılabilir. Hatta hatta erken yaşta ani ölümler bile gerçekleşebilir.

Bazı durumlarda hasta baş dönmesini şiddetli yaşar. Ritm bozukluğu AVNRT nin bazı ileri seviyelerde de hiçbir belirti göstermeksizin ani ölümlere sebebiyet verebilir. Özellikle kalp rahatsızlığı olanlar ve önceden ailede böyle bir durum yaşayanlar için bu risklidir.

Ritm Bozukluklarında Kullanılan Testler

Kalbin elektriksel aktivitesi EKG ile kaydedilir. EKG de net olarak ritm bozuklukları görülür. Ritm bozukluğu olan hastalarda en iyi teşhis yaşanan o sıkıntılı anda yapılacak olan EKG dir ancak bu genelde mümkün olmamaktadır. An be an kayıda alınması hiçbir hasta için kolay bir durum değildir. Bu sebeple en kısa zamanda şikayetin tanısına ulaşmak amaçlı Holter EKG denilen bir cihaz takılarak hastanın yaşadıkları bir bir kaydedilir. Gelen atakların kaydı AVNRT EKG ile yapılır.

Ritm bozuklukları tedavisi hastanın yaşadığı sıkıntılar ve aile öyküsü içerisinde hastalığın gelişimi doğrultusunda değişir. Bayılmalar, baş dönmeleri veya nabız düşüklükleri ilaçlarla düzeltilebilir. Eğer sıkıntı devam ederse kalp pili takılarak tedavi yöntemine geçilir. Avnrt lerde tedavi ritm bozukluğunun tipine göre değişiklik gösterir. Bunlardan doğuştan olanları bazen kalıcı olarak tedavi edilebilir. Bazıları AVNRT ler ilaç tedavisi ile sonuçlanır. Normal durumlarda kalp olağan ritmi ile çalıştığından hiçbir şekilde hissedilmez. Ancak bir heyecan,bir stres ya da yorgunluk olduğunda kalp atışları daha çok hissedilir. Bu atışlar önemli ya da önemsiz olarak bir çarpıntı olarak adlandırılır. Kalp normal bir yaşam seyri için oksijeni organlara ulaştırabilmek için devamlı kasılıp gevşeyerek kan pompalar. Ortalama kalp hızı 50 ila 100 dk arasında değişir. Bazen kalp gereğinden hızlı ya da yavaş çalışabilir.

  1. Taşikardi yani AVNRT kalp hızının normalden hızlı olması olarak tanımlanır.
  2. Fiziksel ve duygusal streslerde kalp atışlarının artması normaldir.
  3. Fazla miktarda kafeinli içecek tüketilince de bu artışlar yaşanabilir. İşte bu durumlara istinaden olan artışlar kalbin başka alanlarında gerçekleşir. Bu da sıklıkla ani ölümlerle sonuçlanır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...