Biyopsi Sonrası Ağrı Olur mu?

Biyopsi işleminin ardından ağrı olur mu, olursa nasıl tedavi edilir ve işlemin ardından yaşanacak diğer sorunların neler olduğu hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Biyopsi Neden Yapılır?

Uzman doktorlar tarafından farklı tip hastalıkların net bir şekilde tanısının konabilmesi için yapılan bir işlemdir. İğne yoluyla yada gerekirse cerrahi müdahale ile yapılmaktadır. Bu işlem sonucunda insan vücudundan alınacak parça patolojik incelemeye gönderilir. Sonuçların çıkması 7 ile 15 gün sürebilir. İşlem sonrasında ise belirli semptomlar görülebilir. Bunların birçoğu doktor tarafından takip edilir ve hasta kontrolü 24 ile 72 saat arasında dikkatli bir şekilde yapılabilir. Ancak bu süreçte çok düşük ihtimal olsa da ciddi sorunların yaşanması mümkün olmaktadır. Tabi bunların bazıları çok ciddi değildir ancak kontrol edilmezse hasta 10 bin 1 ihtimal ile ölüme kadar gidebilir.

Biyopsi Sonrası Ağrı Olur mu?

Biyopsi Sonrası Ağrı Olur mu?

İşlemin ardından en sık rastlanan durum ağrının yaşanmasıdır. Aslında bu en doğal sonuç olarak kabul edilebilir. Hangi tür biyopsi yapılırsa yapılsın sonuçta insan vücudundan bir parça alınmaktadır. Bu da ağrıların oluşmasına neden olabilir. Çok ciddi olmadığı sürece doktor kontrolünde kullanılan ağrı kesici bu sorunun ortadan kalkması için yeterli olacaktır. Tabi ağrının şiddetine göre en kısa sürede doktora başvurulması gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi şiddetli ağrı farklı komplikasyonların da habercisi olabilir. Ağrının şiddetinin ölçülebilmesi için işlem esnasında uygulanan lokal anestezinin etkisinin geçmesi beklenmelidir. Operasyonun ardından 3 ile 4 saat sonra net olarak ağrı belirli olacaktır. Yapılan işleme göre hasta 2 saat ile 24 saat arasında operasyonun yapıldığı alanda dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Genellikle ağrı işlemin yapıldığı noktada ya da kol bölgesinde görülmektedir. 

Biyopsi Sonrası Ağrı Olursa Ne Yapılmalıdır?

Biyopsi işleminin ardından yaşanacak ağrı durumunda doktor genellikle ideal bir ağrı kesici kullanımını tavsiye etmektedir. Tabi bu ağrı kesici hastanın operasyonun etkisinden çıkmasının ardından uygulanmaya başlanmalıdır. Ağrının artmasına neden olacak durumlar arasında işlemin ardından yapacağınız hareketler de etkili olacaktır. Rahim ağzı biyopsisi sonrası eşler ile girilecek ilişkiden bir süre kaçınılmalıdır. Ya da 3 gün boyunca ağır iş yapılmasından ya da yük sallanmasından kaçınılması gerekmektedir. Ağrının şiddetli olması durumunda işlem bölgesinde kanama gözlemlenebilir. Eğer doktor tarafından eve gönderildikten sonra ağrınızda şiddetlenme yaşanırsa ivedilikle doktorunuz ile irtibata geçerek durum hakkında bilgi vermeniz ciddi sonuçların oluşmasından önce müdahale edilmesine yardım edecektir.

Biyopsi Neden Yapılır?

Biyopsi Sonrası Oluşacak Diğer Komplikasyonlar

Biyopsi işleminin ardından oluşabilecek tek komplikasyon ağrı olmayacaktır. Ağrı aslında standart bir durumdur. Genelde ciddi bir sorun olarak algılanmaz, ama operasyonun üzerinden 24 saat geçmesine rağmen ağrı dinmiyorsa bu farklı sonuçların oluşabileceği anlamına gelmektedir. İşlemin ardından ağrı ile birlikte oluşması muhtemel olan komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Kanama, bu en ciddi sorunlardan birisidir. Genellikle bu durum ağrının şiddetlenmesi ile gözlenen bir durumdur. İşlemden sonra 3-4 saat içerisinde net bir şekilde görülebilmektedir. Doktorlar bu durumu gözlemledikten sonra hastanın taburcu olmasına izin vermektedir. Kanamanın oluşmasına neden olacak etkenler arasında biyopsi işleminde 3’den fazla giriş yapılırsa, hastada siroz varsa, yaş çok ileriyle ve karaciğer malignitesi bu duruma neden olabilir. Yüksek miktarda kanama olması kendisini mide ağrısı, hemodinamik bozulma ve taşikardi şekilde kendisini gösterebilir.
  • Ölüm, bu işlemin adından nadirde olsa ölümler yaşanabilir. Yapılan verisel çalışmalarda bunun ihtimali 10000’de 1 olarak ortaya çıkarılmıştır. Bu sorun operasyonun ardından ilk 6 saat içerisinde olmaktadır.
  • İşlem sonrasında oluşabilecek farklı komplikasyonlar bulunmaktadır. Bunlar çok düşük ihtimalde olsa yaşanabilir. Uzmanlar bunların kontrolünü dikkatli bir şekilde yapmaktadır. Oluşacaklar arasında organ perfosyonı, hemobilia, enfeksiyon, safra peritoniti ve hemotoraks gerçekleşebilir. Bu sonuçların hepsi çok nadir ve farklı biyopsi işlemlerine göre ortaya çıkacak sorunlardır.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?

Biyopsi işlemi sonrasında genelde 4 -6 saat arasında hastanın taburcu olmasına karar verilir. Ancak ilk 24 saatlik süre bu işlem sonrasın en kritik zaman aralığıdır. Bu süre içerisinde yaşanabilecek bazı olumsuz durumlarda hemen doktora başvurmak gerekmektedir. Başvurulmazsa hastanın başında daha ciddi bir sorun gelebilir.

24 saat içerisinde göğüs bölgesinde ağrı, 38 dereceyi aşan şiddetli ateş, kalp çarpıntısı, biyopsinin yapıldığı alanda kanama, nefes darlığı çekildiği fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bu sorunlara neyin neden olduğu tespit edilecektir. Bu sayede hastanın ciddi bir sorun yaşamasının önüne geçilecektir. Bu tip sorunlar sadece operasyon nedeniyle oluşmamaktadır. Aynı zamanda yapılacak beslenme ve işlem sonrası fiziksel hareketlerde sorunları ortaya çıkarabilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...