Röntgen Teknisyeni İş İmkanları Çalışma Şartları Maaşları

Röntgen teknisyenliği son zamanlarda sağlık sektörüne yönelme nedeniyle ilgi çeken meslekler arasına girmiştir. Röntgen teknisyenliğinin iş imkanlarına çalışma şartı ve ne kadar maaş aldıklarına yazıdan ulaşabilirsiniz.

Röntgen Teknisyenliği Nedir

Doktorlar tarafından yapılan muayene sonucunda doktor hastadan daha fazla tahlil ve testler istemektedir. Bunlar arasında hastanın durumuna göre röntgen çektirmeleri de önerilir. Röntgen denen cihazla hastanın belirli bir kısmının filmini çeken kişidir. Röntgen teknisyeni hastanın çekime hazırlanmasını, çekim sırasındaki pozisyonunu belirleyen ve hastaya çekimle ilgili bilgiler veren kişidir.

Çekilen filmlerin banyosunu yapar ve dosyalayarak polikliniklere tesliminin yapılmasını sağlar. Röntgen teknisyenleri tomografi, MR, mamografi, tomografi ve X ışınlarının kullanıldığı tıbbı bütün cihazları kullanabilir. Radyasyon teknisyenlerinin çalıştıkları ortamın fazla radyasyon içermesinden dolayı a sınıfı radyasyon çalışanı alarak bilinirler. Ortamlarının radyasyon içermesinden dolayı dozimetre kullanmaları zorunludur.

Röntgen teknisyenlerinin yıllık 30 günlük radyasyon izinleri bulunmaktadır. Aynı zamanda bu kişilerin erken emeklilik hakları vardır.

Görevleri Nelerdir?

Röntgen teknisyenlerinin görev listelerinde ayrıca röntgen çekimi esnasında kullanılan araç ve gereçlerinin temizliği, enfeksiyon riskine karşı sterilizasyon işlemlerinin yapılıp yapılmadığını kontrol görevi de onun görevleri arasındadır. Kendine teslim edilmiş olan araç ve gereçlerinde bozulmasından, kaybolmasından ve şahsi amaçlar için kullanılmamasına dikkat edilmesi de görev tanımları içerisin de yer almaktadır.

Röntgen arşivlerinin düzeninden de sorumludur. Radyoloji bölümünde çalışmaya başlayan stajer ve yeni başlayan röntgen teknisyenlerinin eğitimlerine yardımcı olmakla sorumludur. Hastaların ve hasta yakınlarının maruz kalacakları radyasyon ışınlarından en az düzeyde etkilenmelerini sağlamak için gerekli önlemleri almalı ve bu önlemleri uygulamalıdır. Çekim esnasında bütün koruma tedbirleri alınmış olarak hasta bulunur. Röntgen teknisyenleri de yan odaya geçer ve çekim işlemini oradan tamamlarlar.

Çalışma Şartları ve Maaşları

Röntgen teknisyenlerinin haftalık çalışma saatleri 27,5 saat olarak verilmiştir. Bu tarz işlerde çalışmalar günlük 5 saatten fazla olamaz. Röntgen teknisyenlerinin pazar gün haricinde yarım gün daha izin alma hakları vardır. Röntgen teknisyenleri haftanın beş günü 5 saat ve bir günü de 2,5 saat olmak üzere haftalık 27,5 saat çalışma süreleri vardır. Hastahanelerin röntgen bölümünde çalışan kişiler hastahanenin başka bir bölümünde çalıştırılamaz.

Çalışma ortamları dolayısıyla X ışınlarına maruz kaldıklarından bazı hastalıklar yaşanması görülebilir. Bu yüzden röntgen teknisyenleri ya ek tazminat alırlar yada erken emekli olma hakkına sahiptirler. Radyoloji bölümü okuyarak mezun olan adaylar KPSS sınavına giriş yaparak kamu hastanelerinde çalışma hakkı kazanırlar. Kamu hastanelerinde çalışan röntgen teknisyenlerinin maaşı 2.500 ila 3000 tl arasında olmaktadır. Fakat röntgen teknisyeni özel bir hastanede işe başlayacak ise 1.500 ila 2.500 arasında değiştiği gözlenmektedir. Röntgen teknisyenlerinin çalışma sistemleri arasında işlem esnasında uygulanabilecek olan kontrast maddenin verilmesi yer almamaktadır.

Bunun yanı sıra damar yolu açımında röntgen teknisyenlerinin görev yetkileri arasında yer almamaktadır. Bu tür işlemler tıbben risk taşıyan yöntemlerdir. Bu iş dalında uzman kişiler tarafından yapılması uygundur.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...