Belirli olan bir ortama gönderilen radyoaktif madde ile görüntü elde etme yöntemine denilir.
Sintigrafi Çekimi
Sintigrafi tekniği; ilerlemiş olan teknolojinin tıbba kattığı bu invazif olmayan, diğer bir deyiş ile hastaya herhangi bir zarar vermeyen metot ile hastalıklar çok kısa bir süre içerisinde tespit edilir. Radyoaktif maddeler ile seçilmiş proteinlerin vücuda enjekte ile damar üzerinden verilmesi ve belli dokular ile tutulması sonucu bu tutulma boyutlarının hassas cihazlar yardımı ile ölçülmesi ve görüntülenmesi esaslarına dayanır. Kullanılmakta olan radyoizotoplar ve taşıyıcı özellikli maddeler, tercih edilen kullanma tekniklerine ve muayenesi yapılacak olan organa göre değişiklik gösterir. Sintigrafi çeken merkezleri en çok Ankara, İzmir, Bakırköy, Bahçelievler, Bursa, İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasındaki hastaneleri çekmektedir. Devlet hastanelerinde telefon ile iletişim yolu ile randevu alınabilir. Bu hizmetler ücretsizdir. Doktorunuzun sintigrafi çekimini gerekli görmesi yeterli olacaktır. Bu çekim testi nerede yapılabilir sorusunun yanıtı ise; tüm devlet hastane çekim merkezi olarak cevaplanabilir. Bu çekim sırasında önceden yapılmış testlerinizin ve sonuçlarının yanınızda götürülmesinde fayda olacaktır.
Sintigrafi Nasıl Çekilir?
Dokulardan yayılmakta olan radyoaktiviteyi saptamakla görevli uca prob denir. Radyoaktif madde sodyum iodid kristalleri ile tutulur ve içinde taşıdığı enerji ile alakalı olarak görünen ışık hasıl olur ve bu da çekilen fotoğraf filmleri ile tespit edilir. Örnek vermek için bu testin en çok uygulandığı organ olan tiroid bezleri üzerinden anlatalım.
Sintigrafin en sık kullanıldığı organlar ve bu testin faydaları:
- Tiroit; bu test için en sık kullanıldığı organdır.
- Radyoaktif iyot tiroit bezi tarafından tutulur.
- Damardan izotop enjekte edildikten sonra tiroid bezlerinde tutulma oranı ve bölgesel tutulmasının farkları saptanıp ölçülür. İzotopu daha fazla tutmakta olan bölgeye sıcak bir nodül, az ya da hiç tutmayan bölgelere de soğuk nodül ismi verilir.
- Soğuk nodüllerin saptanması çok daha anlamlıdır, çünkü bu bölgelerin % 20 civarında kanser çıkma ihtimali bulunmaktadır.
- Sıcak nodül bölgeleri diğer tüm bölgelerden çok daha fazla aktiftir ve hipertiroiditi belirleyip gösterir. Bu nodüllerin bulunduğu yerlerin belirlenmesinin yapılacak olan ameliyatı yönlendirmesi ve çıkarılması hedeflenen bölgeyi kolay şekilde belirlemeyi sağlaması diğer tüm tekniklere göre üstünlük sağlar.
Sintigrafi Çekim Merkezleri
Radyoaktif maddeler ile işaretlenmiş olan ve enjekte ederek proteinleri bedene verip, belirli dokularda da tutulmasının sağlayan, neticesinde ise bu tutulmanın son derecede hassas olan aletler yardımı ile ölçülüp, görüntülenebilmesine dayanmaktadır.
Kullanılmakta olan radyoizotoplar ile bunları taşıyan maddeler, kullanılır ve bu teknik ile muayenesinin yapılması planlanan organlara göre değişiklik göstermektedir.Prob dokusundan yayılmakta olan radyoaktiveyi saptama konusunda yardımcı olan olan uca denilir. Radyoaktif maddeler sodyum iodid kristalleri sayesinde tutulur ve de taşıdıkları enerji ile son derecede oranlı bir biçimde ışık ortaya çıkar, bunlar da test ile çekilen fotoğraf filmi ile saptanır.
Bu çekimleri bir çok yerde yaptırabilirsiniz. Çekim son derecede güvenli olup, vücuda verilen radyasyon maddeler vücudunuzdan 12 ila 24 saat içerisinde gidecektir.
İster devlet isterseniz de özel hastanelerde bu çekimi yaptırmayı tercih edebilirsiniz. Devlet hastanelerinde yapılacak olan bu işlem, doktorunuzun uygun görmesi halinde, ücretsiz olarak yapılacaktır. Özel hastanelerde ise bağlı olduğunuz sosyal kurum ve o kurumun özel hastane ile anlaşmasına bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bu merkezleri her yerde bulabilirsiniz. Bulunduğunuz şehirdeki devlet hastahanesine giderek bu test çekimini ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Hastaneye gitmeden evvel internet aracılığı ile bu işlemi önceden izleyip içinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz.
- Biyorad
- İstanbul devlet hastanesi
- Lifemed
- Medipol Mega
- Adana devlet hastanesi
- Balcalı eğitim ve araştırma hastanesi
- Trakya üniversitesi eğitim ve araştırma hastanesi
- Ege üniversitesi eğitim ve araştırma hastanesi
- Özel memorial hastanesi
- Ankara devlet hastanesi
Soru - Cevap