Kansere erken tanı konulması konusunda ve tedavi planı yapılması konusunda pet tomografi oldukça etkili olan bir görüntüleme cihazıdır.
Pozitron Emisyon Tomografisi
Pet tomografisi, onkolojik olan hastalıkların teşhis edilmesi, bu hastalıkların izlenmesi, tedavi planlamasının yapılması, değerlendirilmesi, insan vücudunun hem metobalik açıdan hem de yapısal açıdan durumu ile alakalı olarak detaylar vermektedir. Pet tomografisi bilgisayarlı tomografi ile desteklenir. Pet olarak adlandırılan pozitron emisyon metabolizma ile hücreler ile alakalı olan detayları gösterirken, bilgisayarlı tomografi de insan vücudunun anatomisi ile alakalı olan kesitleri alarak bilgi edinmeye olanak sağlamaktadır. Bu teknoloji en doğru teşhisi koyma konusunda yardımcı olurken hastalıkların yayıldıkları alanları gösterir ve tedavi sürecinde hastaya büyük bir fırsat sağlamaktadır. Ayrıca tedavinin en doğru şekilde planlanması ve yürütülmesi açısından gereklidir.
Pet tomografisi damar yolunda enjekte edilebilen radyoaktif bir maddenin yardımı ile çekilir. Pet tomografisi şeker metabolizması, oksijen kullanımı ve kan akımı gibi insan vücudunun belli başlı fonksiyonlarını ölçer ve var olan dokuların ne düzeyde çalıştığının değerlendirilmesi konusunda uzman doktora yardımcı olur.
Pet tomografisi günümüzde bilgisayarlı tomografi taramaları ile beraber yapılmaktadır. Bu ikili olan kombinasyon tarama uygulamasına PET/ BT adı verilir. Beraber kullanıldığında insan vücudundaki anormal olan metabolik aktivitelerin anatomik yerlerini belirlemektedir. Bu birleştirme ile yapılan tarama tek tek yapılacak olan taramalardan daha doğru şekilde teşhis konulmasına olanak sağlar.
Hangi Hastalıkların Teşhis Edilmesinde Kullanılmaktadır?
- Lenfoma
- Kolan kanseri
- Rektum kanseri
- Boyun tümörleri
- Başta bulunan tümörler
- Akciğer kanseri
- Malign melanoma
- Tiroid kanseri
- Metastik beyin tümörleri
- Meme kanseri
- Primer beyin tümörleri
- Bilinmeyen tümörlerin araştırması
- Jinekolojik tümörler
- Alzheimer hastalığının erken dönemde tespiti
- Epilepsi ve saranın en doğru şekilde belirlenmesi
- Kalp krizi geçiren kişilerinde kalp kasında var olan canlı dokunun belirlenmesinde kullanılır.
Nasıl Yapılır?
Pet tomografi görüntülenmesi için 6 saatlik bir açlık gerekir. Su içmekte sakınca bulunmaz ve klostrofobisi bulunan kişilere sakinleştirici verilebilir. Pet Tomografi özellikle kanser tedavisinde teşhis etme, izleme ve tedavi etme konusunda kullanılmaktadır. Pet tomografisi görüntüleme işlemi için damar yolu açılarak florodeoksiglikoz ismi verilmiş olan radyoaktif özelliğe sahip şeker sayesinde yapılmaktadır.
Damar yolu ile enjekte edilen florodeoksiglikoz kanserli hücreler ile buluşabilmesi adına yaklaşık olarak bir saat beklenir. Bu süre bitiminde hasta olan kişi cihaza yerleştirilir ve yirmi beş dakika sürecek olan bir görüntüleme işlemi yapılır. Uzmanlar gerekli görürse ikinci kez görüntüleme işlemi de yapılabilmektedir. Florodeoksiglikoz’un hasta olan kişiye dinlenen bir pozisyonda verilmesi de önemlidir.
Riskleri
Damar yolu ile yapılacak olan kontrast madde kolda keskin bir acı hissettirebilir ama bu acı ağrılı değildir. Damar yolu ile verilen madde nadir de olsa alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu kızarıklık, döküntü, hassasiyet ve şişlik olarak karşımıza çıkar. Tomografi çekimi esnasında hareketsiz kalmak gerektiğinden dolayı bazı kişiler bundan dolayı rahatsızlık duyabilmektedir. Klostrofobisi olan kişilere anksiyete hissettirme olasılığı bulunur.
Pet tomografisinde kullanılan radyasyon oranı bilgisayarlı olan tomografi ile aynı düzeydedir. Yarı ömürlü ya da kısa diye adlandırılmış olan radyoaktif madde kullanımı yapılır ve bu madde 10 saat içinde böbreklerden atılır. Böbreklerden atılımını hızlandırmak için bol bol su içilmesi ve idrara çıkılması gerekir. Sadece önlem amaçlı hamile bayanların ve çocukların hasta ile teması kesilmelidir.
Pet Tomografi Fiyatları
Özel Hastane Kamu Hastaneleri |
1.500,00.-TL ile 2.500,00.- TL arası Ek ücret talebi |
Soru - Cevap