Mide Tomografisi İle Kanser Teşhisi

Mide tomografisi ile çekilen görüntüler kanserli olan bölgenin nerede olduğu hızlı, kolay ve basit şekilde tespit edilir.

Mide Tomografisi

Mide tomografisi özellikle mide kanserinin tanısı, tedavisi ve boyutu açısından gerekli bir işlemdir. Özellikle bu hastalığın boyutunun ve derecesinin belirlenmesi konusunda ciddi düzeyde bilgi ve detayı doktora sağlamaktadır. Pelvis ve karnın ameliyat öncesinde bilgisayarlı tomografisi kesinlikle yapılmalıdır.

Mide tomografisi nasıl çekilir

Mide tomografisi nasıl çekilir

Yemek borusunun yakın bölgesinde meydana gelebilecek (proksimal) tümör toraksına karşı tomografik tetkiki son derece önem arz etmektedir. Kısa süre içerisinde uygulama kolaylığı ile erken teşhis ve tedavi yollarına başvurulmasında önemli bir yol gösterici cihazdır. Bilgisayarlı mide tomografisi midenin farklı açılarından görüntü alabilen teknolojik bir röntgen cihazına sahiptir.

Farklı bölgelerden alınan görüntüler bilgisayar yardımı ile kesitler halinde görüntüye çevrilir. Bu tarama sonucunda mide kanserlerinin tespiti ve kanserli bölgenin nerede olduğu belirlenir. Bunun yanı sıra mideye yakın bölgelerin ve organlarında oluşabilecek yayılmalara karşı görüntüleme olanağı sunmaktadır. Yayılma mevcut ise ya da yeni başlamışsa erken tanı koyulurken tedavi planmasına da erken bir zamanda başlanır. Bu sayede oluşabilecek olan diğer sorunlar ya da farklı hastalıklar ortadan kaldırılabilir.

Nasıl Çekilir?

Kısa tanımı PET olarak da bilinen Pozitron emisyon tomografisi, özel olarak üretilen radyoaktif şeker yapısının damar yolu ile hastaya enjekte edilmesi sonrasında yapılır. Hastaya enjekte edilen bu özel şeker kısa süre içerisinde kanserli bölgelere toplanır. Bu süreç yaklaşık bir saati bulabilmektedir. Yayılmanın ardından hasta yatırılarak Yarım saat boyunca özel kamera yardımı ile kanser tehdidi altında olan bölgeler görüntülenerek kanser riski ve boyutu teşhis edilir. Bu açıdan PET kanser şüphesi olan kişilere uygulamada son derece faydalıdır.

PET yardımı ile elde edilen görüntüler her ne kadar MRI Ya da Bilgisayarlı tomografi kadar detay vermese de vücudun her bölgesinden görüntü alabilme yetisine sahiptir. Cerrahi müdahalenin uygulanamadığı koşullarda BT/PET uygulaması yardımı ile midenin yanı sıra diğer organlara hangi oranda kanser yayılması olduğu ve bu yayılmanın tespiti konusunda yardımcı olabilir.

Mide Tomografisi İle Erken Tanı ve Tedavi

Günümüzde mide kanseri tanı ve teşhislerinin yapılabilmesi için çoğunlukla mide tomografisi uygulamaları tercih edilmektedir. Bu yöntem ile midenin her açıdan görüntülenebilmesi ve biyopsi yapılabilmesine olanak sağlar. Tanı ve teşhis aşamasında BT, Endoskopik ultrason, mide tomografi ve mide filmi gibi diğer yöntemlerde kullanılabilir.

Tanı ve teşhis sonrasında uygulanacak tedavi yöntemlerinin başında radyoterapi ya da kemoterapi yöntemleri tercih edilir. Özellikle mide tomografisi sayesinde bu tarz hastalıklar kısa sürede teşhis edilmekte ve tedavisine erken başlanılmaktadır.

Son yıllarda giderek gelişen alternatif tıp yöntemleri de uygulama ve tedavi aşamasında başarılı sonuçlara neden olarak tercih sebebi olabilmektedir. Bu uygulamalar tercih edilirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus bu alanda uzmanlaşmış deneyimli kişi ve ekiplerden faydalanılmalıdır. Alternatif tıbbın en önemli unsurlarının başında gelen bitkisel tedavi yöntemleri tedavinin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser riskinden korunma amacı ile de kullanılmaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...