Gebelik Döneminde Emar Çekimi ve Etkileri

Hamilelikte Mr çekimi ile alakalı yapılacak olan işlemlerin herhangi bir zararı bulunmaz. Emar cihazları radyasyon bulunmayan bir cihazdır.

Gebelik Döneminde Emar Çekimi

Hamilelikte emar çekimi ile alakalı olan sorular sık şekilde doktorlara sorulmaktadır. Bu soruların en büyük sebebi de radyasyona maruz kalma riski ya da radyolojik olan tetkiklerin fetus üzerinde oluşabilecek olan etkilerinin olup olmadığıdır.

Hamilelerde MR çekimi

Hamilelerde MR çekimi

Doktorlar bu tarz sorulara genelde hamilelik ile alakalı testler yapılmadan, radyolojik film çekilmesi ile alakalı olan sorulardır. Hamilelikte yapılacak olan radyolojik tetikler gitgide daha çok kullanılmaktadır.

Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre de son on yılın içinde hamilelerde radyolojik tetikler ile alakalı yapılan incelemelerde % 121 artış gözlemlenmiştir. Doktorların arasında hamilelik döneminde radyasyona maruz kalmanın ortaya çıkardığı olumsuz etkiler ile alakalı olarak farklı görüşlerde bulunmaktadır.

Hamilelik döneminde anne ve babalar bebekleri için gerekli olan her şeyi yapmaya hazırdır. Özelliklede anne ve babaların ilk hamileliği ise bu iş daha ok ciddiye alınır ve farklı bir boyuta gider. Anne ve babaların kafasında soru işareti olduğu zaman içlerindeki kaygı e sıkıntıda artmaya başlayacaktır. Özellikle anne adayları hem kendisi için hem de bebekleri için her daim en doğru ve en iyi bilgiyi toplamak ister. Bu dönemde anne adayları sağdan soldan duydukları kulaktan dolma bilgileri de yaparlar. Önemli olan doktorun söylediği bilgilerdir. Hamilelikte emar çekimi ile alakalı da ilk duyduklarında sorun yaşarlar.

Hamilelikte Magnetik Rezonans

Hamilelikte Mr çektirmek üzerine yapılan çalışmalarda bebek ile alakalı olarak ortaya çıkan olumsuz bir duruma kesinlikle rastlanmamıştır. Bu duruma rağmen haileyken Mr çektirmek ilk 3 aylık dönemde önerilmez ama hamilelikte emara girmek anne adayı için kesinlikle gerekli bir durumsa doktorlar girmesine izin verir. Emar var olan diğer radyolojik tetikler ile kıyaslandığında oldukça güvenilir bir uygulamadır.

Emar uygulamasında kesinlikle radyasyon kullanılmaz. Emarda manyetik alan mevcuttur.  Bu konuda birçok çalışma yapılmış ve yapılan çalışmalar sonucunda hamilelikte Mr çekimlerinde ortaya çıkan seslerin bebeklerde herhangi bir zarara yol açmadığı gözlemlenmiştir. Hamilelikte Mr çektirme konusunda akustik bir travma yaratılmasının sadece teorik bir varsayımdan ibaret olduğu ve doktorların pratik anlamda bu şekilde bir riskle karşılaşmadığı ortaya çıkmaktadır.

Şu güne hamilelikte emar sürecinde bebek ile anne için oluşan bir yan etki bulunmamıştır ve söz konusu olmamıştır ama tedbiri göz ardı etmemek adına hamile olan kişilerin doktoru ile destekli bir şekilde bu dönemi atlatması şarttır.

Hamilelikte emara girmek tehlikeli mi diye soru işareti taşıyan kişiler bu konuda müşteri olabilir. Doktorların ilk 3 aylık hamilelik süresinde emara girmeyin demesi de bu dönemde bebeklerin organların oluşmasından kaynaklanmaktadır. Bu dönede emar kullanımı yapan bayanlar üzerinde yapılan araştırmada da herhangi bir sorun gözlemlenmemiştir. Emar çektirecek olan hamile bayanların kesinlikle doktoruna hamileliği ile alakalı tüm detayları vermesi ve söylemesi gerekmektedir.

Emar’da Kullanılan Kontrast Maddenin Bebeğe Zararı Nedir?

Bu konuda hayvanlar üstünde yapılan çalışmalarda emar çektirmek için kullanılmakta olan kontrast maddelerin bebek üstünde teratojenij etkisi gözlemlenmiştir ama bu durum insanların üzerinde gözlemlenmemiştir. Klinik açıdan mecbur olmadıkça hamilelikte Mr çekim işleminde kontrast madde kullanımlarından kesinlikle kaçınmak gerekmektedir. Emar için kullanılan kontrast madde plasentayı geçer ve bebeğe kadar ulaşır.

Bebeğin böbrek emiliminden sonra kandan temizlenmektedir. Bu temizleme sürecinde bebeklerin böbreklerinde olumsuz olan etkiler yaratabileceği göz önünde tutulmalıdır. Bundan kaynaklı olarak hamilelikte emar çekimi ile alakalı olan durumlarda mecbur bir durum ortada yoksa damar yolu yardımı ile alınacak olan kontrast madde kullanımından kesinlikle kaçınmak gerekmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Yaşar04.09.2017

merhaba eşim 2 hafta önce test yaptık kan ve idrar olarak hamilelik çıkmadı. 3 gün önce emara girdi ilaçsız ve bugün gebelik testi yaptık hamile görünüyor bebeğe ne derece zararı olur teşekkürler.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Yaşar bey merhaba Emar üstünde yapılan araştırmalar sonucunda bebeklerde olumsuz bir durum ortaya çıkarmadığı gözlemlenmiştir. Bu detaya rağmen ilk üç aylık dönemi içinde birçok hekim uygulamayı önermez. Radyolojik tetkikler içinde emar çekimi oldukça güvenilir bir uygulamadır. Bu işlemlerde radyasyon kullanılmaz. Emarlarda manyetik alan kullanımı mevcuttur. Manyetik alanda var olan seslerde bebeklerde bir zarar meydana getirmez. Bundan sonraki süreçte uzman kontrollerinin düzenli şekilde yapılması ve emar çekiminin uzmana söylenmesi gerekir. Kontrollerde mutlaka test `ve tetkiklerin yaptırılması gerekmektedir.

Yeşim05.08.2017

İyi günler
Hamile olduğumu bilmeden kalça emar çekildi 2 hafta önce şu anda 4 haftalık hamile olduğumu öğrendim, bebeğe bir zarar verir mi .

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Yeşim hanım merhaba 


Emar görüntüleme uygulamaları içinde en zararsız olan işlemleri kapsar. Yani gebelik durumunda emar çekimi yaptırmanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır.  Çünkü emar uygulamasında radyasyon kullanılmaz. Bundan dolayı korkacağınız bir durum bulunmamaktadır. Yine de karın doğum uzmanı doktorunuza bu konu ile alakalı olarak bilgi vermeniz gerekir. 

Yildiz23.05.2017

30 haftalik hamileyim mr istedi doktor neden

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Uzman hekimin neden emar istediğini sizin yine hekime sormanız gerekir. Bunu elinizde detay olmada bilmek oldukça zordur. Birçok nedenden dolayı emar çekim işlemleri yapılabilir.

Cigdem23.05.2017

Hocam 30 haftalık hamileyim doktorum emar çekicez dedi, acaba çocuğuma mı bir şey oldu neden mr çekiyor?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
1 Aylık Hamileyken Emar Çekimi Çocuğa Etkiler mi?
Burcu30.03.2017

Merhaba hocam, 27 aralikta çene eklem mr çektirdik 20 ocakta 7 haftalik hamile oldugumu öğrendik. Bebeğime bir zararı var mi bu durumun. Çok üzülüyorum acil cevap verirseniz mutlu edersiniz tskler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Burcu hanım merhaba,


Mr çekim işlemleri zararsız olan uygulamalardan meydana gelmektedir. Yalnız uzmanlar tarafından gebeliğin ilk 3 aylık sürecnde uygulaması tavsiye edilmez. Gebeliğiniz ile alakalı bir durum ve bebeğiniz ile alakalı bir durum olacağını düşünmüyorum.

Gülüzar27.03.2017

Hamile olduğumu bilmeden mr çekildim zararı olur mu çok korkuyorum

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Gülüzar hanım merhaba,


Gebelik döneminde emar uygulaması yaptırmak üzerine yapılan çalışmalar sonucunda olumsuz bir duruma rastlanmamıştır. Olumsuz bir durum olmamasına rağmen gebelik döneminin ilk 3 aylık sürecinde emar çektirmek önerilmez. Yalnız bu gerekli ve zorunlu bir durum ise emar uygulaması yapılır. Emar bu tarz uygulamalar içinde bulunan en güvenilir uygulamadır. Radyasyon bulunmaması sizin için oldukça büyük bir avantajdır. Bu cihazda manyetik alan bulunur. Manyetik alandan kaynaklı meydana çıkan seslerde bebeğe zarar vermez. Yani endişelenmenize gerek yoktur. Yalnız kontrast madde kullanımı yapıldıysa yani ilaçlı emar çekim uygulaması yaptırdıysanız bebek üstünde teratojenij etkisi yaratabilir. Bu kontrast madde plasentaya geçer ve bebeğe kadar ulaşır.

özlem27.03.2017

merhaba hocam ben bugün hamile olduğumu öğrendim 9 martta belimden mr girdim şimdi korkuyorum bir tehlikesi varmı lütfen aydınların beni

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Emar Çektirmenin Bebekler Üstünde Etkisi ve Zararı Bulunur mu?
Sedef23.03.2017

Merhaba, dün gece ilk defa epilepsi nöbeti şeklinde bir kriz yaşadım 10 haftalıkta hamileyim, doktorum emar çektirmem gerektiğini söyledi. Eğer epilepsi varsa tedavi gerekebilir diye, sizce çektirmemim bir sakıncası olur mu, bebeğe ya da bana sorun olur mu?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Sedef hanım merhaba,


Gebelik dönemlerinde emar çektirmek zorunlu olmadıkça istenmez. Sizinki zorunlu bir durum olduğu için çekilmesi gerekir. Ayrıca emar uygulamasında radyasyon olmadığı için herhangi bir zarar oluşturmayacaktır. Tabii ki, burada önemli olan emar uygulamasının ilaçsız çekilmesidir. Çünkü verilecek olan kontrast madde direkt olan plasentadan bebeğe geçer ve zarar verir. Ayrıca emar sonucunda epilepsi tanısı konulursa, gebelik ile birlikte gerekli olan tedaviyi yaptırmanız gerekir. Yalnız bu noktada hem kadın doğum uzmanının hem de epilepsi için sizi takip eden uzmanın karşılıklı tedaviler ile sizi takip etmesi gerekmektedir.

Sema19.03.2017

Merhabalar benim kızım 19 aylık sağ ayağı dışa doğru basıyor. Hareketi sağ ayağına göre normal değil emar isteniyor, bende yurt dışında yasadığım için burada yaptırmak istemiyorum. Bir de bayıltacakları için ama kızımın sağlığını da düşünüyorum yaptırmakta korkuyorum. Sizce ne yapmalıyım?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Emar işlemlerinde kesinlikle radyasyon kullanımı yapılmaz. Bu işlemlerde manyetik alan mevcuttur. Bu açıdan riskli olan bir durum meydana gelmez. Önemli olan kızınızın sağlığı olduğu için sizin bu konuda müsteri olmanız gerekir. Çekim işlemlerinde anestezi uygulaması kullanılsa bile bebeğiniz ile alakalı risklerin önüne geçmek adına monitörden kalp atışları ve diğer detayların gözlemi yapılır. Ayrıca emar işlemlerinin bitmesinden sonra bebeğiniz uzun bir süre uzmanlar tarafından gözetim altında tutulacaktır. Bir sorun meydana geldiğinde anında müdahale edilir.

Beraba ben ayşe20.02.2017

Bir aylık hamileyim bel fıtığı ameliyatı geçirdim birkaç yıl önce, şimdi gene ağrım var. Mr çekimi gerekiyor, acil bebeği ruhsal anlamda etkiler mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Ayşe hanım merhaba,


Emar çekimleri gebelik döneminde zarar oluşturmaz. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda da herhangi bir zarar ortaya çıkmadığı gözlemlenmiştir. Bundan dolayı rahatlıkla çektirebilirsiniz. Bu aşamada önemli olan detay gerçekten çektirmeniz gerekli mi yoksa gerekli değil mi? bu soruya uzmanınız ile beraber cevap verip emar çekim işleminizi yaptırmanız mümkündür.

Şüheda12.02.2017

Merhaba hocam, 9 şubatta röntgen ve mr girdim. Hamile kalmayı planlıyorum, hemen hamile kalmamın bir sakıncası var mı yoksa beklemeli miyim?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Şüheda hanım merhaba,


Mr çekimleri zaten gebelik öncesinde ve sonrasında sizin için ve bebeğiniz için sorun teşkil etmeyecektir. Röntgende zararlı ışınlar bulunur. Bunlarından vücuttan atılması birkaç gün içindedir. Bunun için ilk önce gebelik süreci için jinekolog muayenesi olup gebelik planlaması beklemeden yapabilirsiniz.

Sümbül akdag01.02.2017

Merhabalar hocam,
Ben hamile olduğumu düşünüyorum mr çekilir mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Sümbül hanım merhaba,


Emar çektirmenin herhangi bir zararı bulunmaz ama ilk üç ay bebeğin organlarının gelişme dönemi olduğu için bu süreçte mr çektirmenizi tavsiye etmem. Bunu hangi uzmana sorarsanız sorun ilk üç aylık süreçte size mr çekim işlemlerini önermeyecektir. Bu süreci atlattıktan sonra kadın doğum uzmanınızın bilgisi dahilinde mr çekim uygulamasını yaptırabilirsiniz.


Geçmiş olsun,

Birgul25.01.2017

Ben üç bucuk aylık hamileyim emar çektirebilir miyim? Sakıncası olur mu? Bebeğe zararı var mı?

Makale Editörü Ayşe KorkmazBirgül hanım merhaba,
Mr çekimlerinin hastalara ve gebelere belli bir zararı bulunmaz. Uzmanlar ilk üç aylık dönem içinde mr çekim işlemlerinin yapılmasını istemez. Bunun en büyük sebebi de ilk üç aylık süreçte bebeklerin gelişimlerinin hızlı bir şekilde devam etmesidir. Size bu anlamda birkaç hafta beklemenizi tavsiye ederim. Ayrıca kadın doğum uzmanınız ile bu konuyu detaylı bir şekilde konuşmanız da gerekmektedir.
,Sağlıklı Günler,
Ayşe05.01.2017

Merhabalar hocam bana dün gece damardan ilaç verdiler ve mr çektiler bugün hamile olabileceğim ortaya çıktı ama kese yok sadece hormon yüksek çıktı bu çekilen mr in ilerde bebeğim e zararı dokunur mu Teşekkürler

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhaba Ayşe, hamilelikte mr yasaklı değildir, ama teknoloji yeni olduğu için yeterince ıstatistik toplanmadı, o yüzden tavsiye edilmiyor.

Soru ekle

Sorunuz: