Gebelik döneminde yapılacak olan ultrason uygulaması zararlı olduğu düşünülse de bebek ile alakalı birçok sorunun meydana çıkmasına olanak sağlamaktadır.
Gebelikte ultrason zararlı mı?
Ultrason tıbbi açıdan hastalıkların teşhis edilmesinde sık olarak başvurulan bir tanı cihazıdır. Bu cihaz iç organların ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesini ve bulguların incelenmesine olanak tanımaktadır. Genellikle gebelikte anne rahminin incelenmesi ve bebeğin gelişim safhalarının takip edilebilmesi açısından son derece önemli bir işleve sahiptir. Birçok hastalığın tanı ve tedavi aşamalarında ultrason görüntülerinin fayda sağladığı tespit edilmiş olsa da hamilelikte ultrason zararlımı sorusu hakkında araştırmalar devam etmektedir. 80’li yıllardan itibaren tıp alanında kullanılmaya başlanan ultrason zaman ve teknolojinin hızla ilerlemesi sayesinde geliştirilmiş ve sık olarak başvurulan bir cihaz haline gelmiştir. Bu gelişim sayesinde tanı ve tedavi süreçleri giderek kısalmış ve birçok hastalığın başlangıç evresinde tedavi edilmesi mümkün hale gelmiştir.
Özellikle hamilelikte ultrasona sık girmek zararlı olduğunu düşünen birçok insan bu anlamda tereddüt ederek vazgeçmektedir.
Bu anlamda yapılan araştırmalara dair henüz kesin bir sonuç henüz elde edilmemiştir. Halk arasında ultrasonun ışınlardan dolayı zararlı olacağı düşüncesi hakimdir. Fakat ultrason ses dalgaları ile görüntüleme sağlayan bir cihazdır.
Ultrasonun Faydaları
Tıp Dünyasında Her daim olumlu ve olumsuz görüşler ortaya çıkmaktadır. Gebelikte de ultrasonla görüntüleme konusunda da bu değişmemektedir. Çocuk doğum doktorları anne karnında meydana gelen bebeği görüntülemek amacı ile ultrason kullanır. Hamile kalan anneler için bu tarz bir cihazın olması hem anne hem bebek açısından son derece büyük bir şans anlamına gelmektedir. Ultrason sayesinde anne karnında bebeğin yaşayabileceği birçok olumsuzluk görüntüleme sayesinde tespit edilerek önceden önlem alınmasına olanak sağlar.
Bu anlamda bebek daha anne karnında iken batan aşağı muayene edilebilmektedir. Hızla ilerleyen teknoloji sayesinde Doppler ultrason cihazları hamilelikte sık kullanılır hale gelmiştir. Bu cihazlar sayesinde kan damarlarında bulunan sıvının yönü ve hızı kolaylıkla ölçülebilmektedir. Bu cihaz doppler etki adı verilen fiziki olgu neticesinde ortaya çıkmıştır. Hareket ve ses frekansları birbirinden ayrı dalga boyutlarındadır. Hareket halinde olan kan hücrelerinin çıkarmış olduğu ses dalgası ile durağan organların yaydığı ses dalgası birbirinden farklıdır.
Oluşan bu farklı ses dalgaları cihaz tarafından ayırt edilerek vücutta bulunan damarlardaki kan akışının seviyesi belirlenebilir. Kırmızı renkte görünen akımlar cihaza doğru hareket ederken mavi renkte görünen akımlar ise cihazdan uzaklaştığını göstermektedir.
Ultrasonun Zararları
Özellikle gebelikte sık olarak kullanılmak istenen ultrason cihazlarına girmek zararlımı konusu sıkça sorulmaktadır. Bu cihazlarda röntgenlerde kullanılan ışınlar kullanılmamaktadır. Bu nedenle anne karnında bulunan bebeğin sağlığı açısından teratojenik etki yaratmaz. Son 20 yıl içerisinde yapılan araştırmaların sonuçları incelendiğinde bebeklerde herhangi bir zararı olduğu tespit edilememiştir. Ultrason zararları hakkında yapılan araştırmalar farklı kategoriler altında yapılmaya devam etmektedir.
- Çocukluk ve ergenlik döneminde oluşan kanser teşhislerindeki çoğalma
- Okuma güçlüğü (disleksi) hastalıklarının artması
- Çocuklarda solak kullanım oranında yükselme
- Bebeklerde konuşma süresinin geç başlaması
- Yeni doğan çocukların düşük kilolarda doğması
Yukarıda belirtilen araştırmalar halen devam etmekle birlikte zararlı olup olmadığı hakkında kesin bir sonuç henüz elde edilememiştir.
Soru - Cevap