Mr korkusu için gelişlen teknolojinin de desteği ile açık Mr cihazları geliştirilmiştir. Bu cihazlar ile korku yaşayan birçok kişi Mr çektirebilir.
Klostrofobi ve Mr Fobisi Nedir?
Mr birçok hastalığa teşhis konulması adına ve tedavi ile alakalı olan planlamanın yapılması adına bugüne kadar geliştirilmiş olan cihazlardan bir tanesidir. Mr’ın bugüne kadar yapılan araştırmalar sonucunda var olan bir yan etkisi de bulunamamıştır. Mr cihazının en önemli olan özelliklerinden bir tanesi de radyasyon kullanımı yapılmamasıdır. Bundan dolayı da doktorlar tarafından hastalıklara tanı konmak adına tercih edilen bir uygulamadır.
Mr çekimlerinde insanlar için önemli olan şey kapalı alan korkusu yani klostrofobidir. Mr çekimlerinde klostrofobi dışında nefes alamama, yükseklik, uçuş ve kötü anılar ile alakalı korkularda ortaya çıkmaktadır. Özellikle klostrofobi Mr çekiminde ortaya çıkan en büyük etkendir. Çoğu insan Mr çekimi esnasında geçirdiği krizler sonucunda klostrofobisi olduğunu öğrenir.
Hasta açısından Mr cihazının büyük zorlukları bulunur. Tünel tarzında dar olan bir makineye girilmesi ve bu makinenin içinde yaklaşık olarak yarım saate yakın beklemesi gerekir. Fobileri bulunan hastalar için bu durum tabuta girmekten farksız şekilde görülür. Yapılan bir araştırmaya göre Mr çekimi yaptırmaya gelen hastaların yaklaşık olarak % 10’luk kısmı klostrofobi sıkıntısı yaşamaktadır. Bu tarz sıkıntıları olan kişiler klostrofobi konusunda tedavi olarak, açık Mr tercih ederek ya da anestezi alarak Mr çektirme işlemini yaptırırlar. Mr çekimi klostrofobiyi hemen ve net şekilde etkileyen bir etmendir.
Mr Fobisinden Kurtulmanın Yolları Nelerdir?
Mr korkusunun sorunlara yol açmasından kaynaklı ve gelişen teknoloji sayesinde kapalı alan korkusu olan hastalar için birçok çözüm ortaya çıkartılmıştır. Bu çözümlerin için en önemli olan Mr çekimlerinde ayak bileği, diz, bel, bacak, alt batın bölgeleri ile alakalı yapılacak olan işlemlerde hastaların boy uzunlukları göz önüne alınarak, hastaların baş kısmı Mr cihazının dışında kalabilecek biçimde çekim yapılmasıdır.
Bu şekilde hasta Mr cihazına ters şekilde girer ve Mr korkusu ile alakalı olan sorun da ortadan kalkar. Açık Mr sisteminde dört bir tarafı tamamen açık şekilde çekim yapılmaktadır. Bu durumda kapalı alan korkusu olan kişiler, yaşlı hastalar, çocuklar, nefes darlığı olanlar ve kilo sıkıntısı olanlar açısından avantajdır. Hastalara geniş ve oldukça rahat bir alanda tetkik yapılır. Çocuklarda ve açık Mr’a rağmen korku yaşan kişilerin yanlarında isterse yakınları kalabilir.
Ayriyeten gelişen teknoloji sayesinde Mr cihazlarının tünel olarak adlandırılmış olan kısımlarının boyları kısaltılmış ve var olan genişlikleri de arttırılmıştır. Bu sayede cihazda yer alan kapalı alan kısmı genişliğinin artması sağlanmıştır. Alanın genişletilmesi hastalara nefes alma düzeni konusunda katkı sağlarken sorunun da ortadan kalması için katkı sağlamıştır. Var olan tüm çözümlere rağmen fobilerinden kaynaklı olarak Mr cihazına giremeyen kişiler ve küçük çocuklar için hafif düzeyde anestezi uygulaması yapılara çekim işlemi yapılmaktadır. Bu esnada kullanılacak olan anestezi uygulaması akıllara ameliyat anestezisini getirmemelidir. Ameliyat anestezisinden daha hafif olan sedasyon şeklinde damar yolu verilir.
Klostrofobisi olan kişiler bu sıkıntısını biliyorsa hem doktoru hem de çekimi yapacak olan teknisyen ile bunu paylaşmalıdır. Bu korku baş edilmeyecek şekilde açık Mr rağmen yoğunsa kesinlikle anestezi uygulaması tercih edilir. Baş edilebilecek düzeyde ise nefes alma egzersizleri ile gevşemek de mümkündür. Yaşamdaki en doğal olan sakinleştirici nefes almaktır ve hastaların bu tarz durumlarda dikkatlerini Mr değil olumlu olan başka bir şeye çevirmesi gerekir.
Soru - Cevap