Anesteziyle MR Nasıl Çekilir? Aşamaları , Zararları Ve Hastaneleri

MR çekimi günümüzün insanlara sağladığı kolaylıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü kemiklerin içine kadar görüntü alınabilmekte ve beyindeki tümörler bu sayede tespit edilmektedir.

Anestezili emar çekimi hareketiz olmayı gerektirdiği için en çok bebeklerde ve çok küçük yaştaki -çocuklarda o da mecburiyetten kaynaklanan sebeplerden dolayı yani yapılmak zorunda olduğu için bu durumlarda anestezi yapmak gerekir. Ancak eskiden kapalı ortamda yapılan MR çekimi, kapalı alan korkusu olanlar için anestezi gerektirmekteydi. Ancak günümüzde öyle bir durum yoktur. Yine de hasta anestezili MR çekimi isterse bu doktor da bunu onaylarsa çekilebilir.

Çekim Aşamaları Nelerdir?

resim-1461

İlk aşamada hastaya emar çekimi için randevu verilir. Randevu günü ve saati geldiğinde hastanın en az 15 dakika önce hazır halde bulunması istenir. Yapılacak herhangi bir tetkik yoktur ve kan tahlili bile gerekmez ancak çocuk yaştakiler için yaklaşık 4 saat, erişkinler için ise 6 saat civarı aç kalmaları istenir. Çekilen MR süreleri ortalama 15 dakika ile e1 saat arasında sürmektedir.

Çekim Aşamaları ve Dikkat Edilecek Hususlar

İlk aşamada hastaya MR çekimi için randevu verilir. Randevu günü ve saati geldiğinde hastanın en az 15 dakika önce hazır halde bulunması istenir. Emar için yapılacak herhangi bir tetkik yoktur ancak çocuk yaştakiler için yaklaşık 4 saat, erişkinler için ise 6 saat civarı aç kalmaları istenir. Çekilen emar süreleri ortalama 15 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Anestezi uygulaması ise çok kolay yapılan bir işlem olup erişkinlerde damar yoluyla uygulanan ilaç 1 dakika içinde etkisini göstermektedir. Çocuklarda ise bacağın ön yüzünden intra müsküler olarak ( yani kas içine enjekte edilerek) uygulanmaktadır. Bu uygulama ise ortalama 5 dakika içinde etkisini gösterir. Aynı zamanda bu anestezili MR çekimindeki uygulamalar hastaya sıkıntı yaratmamaktadır ve bir uyku hali vererek MR çekiminin daha rahat yapılmasını sağlamaktadır.

Randevu günü ve saati geldiğinde hastanın en az 15 dakika önce hazır halde bulunması istenir. Emar için yapılacak herhangi bir tetkik yoktur ancak çocuk yaştakiler için yaklaşık 4 saat, erişkinler için ise 6 saat civarı aç kalmaları istenir.

MR süresi boyunca hastaya anestezi doktoru da eşlik etmektedir. MR odalarında da aynı zamanda oksijen ve benzeri acil müdahale ekipmanları hazır olarak bulundurulmaktadır. Anestezi doktoru da hastaya ek ilaç uygulaması gerektiğinde ilave dozda anestezi yapabilmektedir.

Faydaları Nedir ve Anestezi Uygulamasında Kullanılan İlacın Etkisi

Anestezili MR çekimi faydaları konumuzun başında da belirttiğimiz gibi ajite yani huzursuz hastalarda, bebeklerde ve çocuk yaş grubundaki hastalarda, psikolojik sorunlu hastalarda, ve diğer kapalı ortam korkusu olan hastalarda MR çekimini kolaylaştırması ve daha iyi sonuç almak açısından faydalıdır diyebiliriz.

Anestezi ilaçlarının etkisi yaklaşık iki saat sonra kaybolmaktadır. Ve ilacın hastada oluşturduğu bulantı, kusma tükürük salgı bezlerindeki artış ise ilacın etkisini kaybetmesiyle beraber sona ermektedir. Hasta normal uyandıktan sonra anestezi doktorunun da onayıyla kısa sürede taburcu edilebilmektedir.

Zararları Nelerdir ve MR Sonrası Yapılması Gerekenler

Anestezi etkisi yaklaşık 1,5 saat sürdüğü için hastalar MR dan sonra 2 saat gözlem odasında tutularak monitörle hayati bulguları takip edilir. Hastanın bulunduğu gerek MR çekimi sırasında gerekse sonrasındaki süre boyunca herhangi bir acil durum olduğunda müdahale etmek için acil müdahale ekipmanları hazır olarak bulundurulur. Anestezi sonrasında hastalarda bulantı, kusma, gözyaşı ve tükürük bezi salgılarında artış gözlenebilmektedir. Ayrıca çocuk hastalarda da anestezi sonrasında yürürken geçici de olsa denge bozuklukları görülebilmektedir.

Yapılması gerekenler arasında aslında çok ta fazla bir şey yoktur çünkü işini bilen uzman kişiler tarafından yapıldığı sürece o kadar da korkulacak bir durum değildir. Sadece hastalara dikkat gerektiren özellikle de araç kullanma ve benzeri işlerden uzak durmaları önerilmektedir.

Anestezili  MR Çekimi Yapan Hastaneler

Birçok hastanede MR çekimi gerektiğinde anestezi ile yapılabilmektedir ancak ismi öne çıkan birkaç hastane ismi verebiliriz:

  • Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi
  • Ersoy hastanesi
  • İzmir Kent hastanesi
  • Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Memeorial Ankara Hastanesi
  • İzmir Medikalpark Hastanesi
  • Ankara ultra MR görüntüleme merkezi

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Sema27.01.2017

İstanbul da hangi devlet hastanesi ya da araştırma hastanesi anestezi altında mr çekiyorlar. Bilgi verirseniz sevinirim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Sema hanım merhaba,


İstanbul bölgesinde hemen hemen tüm hastanelerde ve araştırma hastanelerinde anestezi altında emar çekimi yapılmaktadır. Burada önemli olan klinik muayene olduğunuz ve sizi mr çekimine gönderen uzmana anestezi altında olmak istediğinizi söylemektir. Bunu belirttiğinizde ve yaşayacağınız sorunlar konusunda detay verdiğinizde size bu anlamda yardımcı olacaklardır.


Sağlıklı günler, geçmiş olsun.


 

Sema27.01.2017

Kapalı alan korkum olduğu için mr çektirmeyi erteleyip durdum. İstanbul`da hangi devlet hastanesi ya da araştırma hastanesi anestezi altında mr çekiyor bilgi verirseniz sevinirim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Sema hanım merhaba,


Emar çekimlerinde kapalı alan korkusu olan kişilerin sorun yaşamaması adına açık emar sistemi geliştirilmiştir. Bunun için korkmanıza gerek yoktur. Açık emar cihazlarında kolaylıkla görüntüleme yaptırmanız mümkündür. Açık emar uygulamasında devlet hastaneleri de bu konuda size yardımcı olacaktır. Artık birçok devlet hastanesinde açık cihazlar ile görüntüleme yapılır.

Hasantahsin21.01.2017

İstanbul da hangi hastaneye gidelim hocam, nörolojik muayene ve beyin tomografisi ile beyin mr için ( sosyal güvence yok ücretli yaptıracağımız için diğer yerlere göre daha uygun fiyatlı yerlere gideceğiz) önereceğiniz nereler var hocam?

Makale Editörü Ayşe KorkmazHasan Tahsin bey merhaba,
Nörolojik muayene ve beyin ile alakalı olarak çekilecek olan mr işlemleri sonucu ortaya çıkacak olan sonuçlar dahilinde tedavi işlemleri yapılır. Bu işlemleri yapacak olan ve önemli olan uzmanın kalitesi, deneyimi ve bu konuda size nasıl yardımcı olacağıdır. Bundan dolayı da uygun fiyatlı olan bir hastane ve doktor aramak yerine konusunda deneyimli olan uzmandan yardım almak daha doğru bir davranış olacaktır.
Acil Şifalar

Soru ekle

Sorunuz: