Difüzyon emarı nedir ve nasıl çekilir

Difüzyon MR, birçok rahatsızlık için etkili bir yöntemdir. Özellikle halk arasında “İnme” olarak bilinen durumlarda istenebilir.

Difüzyon MR Nedir?

Birçok hastalığın tedavisinde ilerleyebilmek için MR çektirmek gerekir. MR, iç organların ve dokuların detaylı bir biçimde görüntülenebilmesini, buradaki enfeksiyon, deformasyon ve lezyon oluşumlarının ve karakterlerinin anlaşılmasını sağlar. Ancak standart (ilaçlı ya da ilaçsız) MR işlemleri birçok durumda etkili olmayabilir. Böyle durumlarda difüzyon MR adı verilen teknikten yararlanmak faydalı olacaktır.

Difüzyon MR filmi

Difüzyon MR filmi

Difüzyon MR’ın daha mikroskobik bazda bir yöntem olduğu söylenebilir. Tümör, enfeksiyon gibi deformasyonlardan kaynaklanmayan, daha mikroskobik durumlardan kaynaklanan hastalıkların sebeplerini bulmak, ilerlemelerini önlemek için tedavi oluşturmak gibi durumlarda işe yarar bir yöntemdir. Difüzyon mr dokulardaki su moleküllerine dayanan bir görüntüleme yöntemidir. Buradaki moleküllerin difüzyon hareketlerini incelemeyi temele alır.

Birçok rahatsızlık, dokulardaki su moleküllerinin birikmesinden, yanlış hareket etmesinden kaynaklanır. Difüzyon MR’ın amacı tam olarak budur. Kas ve organ dokularında bulunan su moleküllerinin mikroskobik bir ortamda incelenmesini sağlar. Rutin bir kontrol işlemi değildir. Kesinlikle mecbur olunduğundan emin olunmadığı sürece difüzyon MR çektirilmemesi gerekir. Bütün radyoloji işlemleri gibi yan etkilerinin olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Neden İstenir?

Halk arasında “inme” olarak kaynaklanan ani felç durumları, difüzyon MR çekiminin sebepleri arasındadır. Birçok vakada hastaneye gidildiğinde bir sebep bulunamamakta, daha öncesinde felce sebep olacak bir kas ya da doku hareketliliği bulunamamaktadır. Ancak dokulardaki su moleküllerinin hareketi ani inme olarak bilinen duruma sebep olabilir ve bunu tespit edebilmek için difüzyon gerekir.

İnme, yaşa bağlı olarak çıkabileceği gibi aşırı fiziksel çalışma sebebiyle de görülebilecek bir sorundur. Böyle bir durum söz konusuysa difüzyon MR çekilmesi gerekebilir. Nitekim bu şekilde dokulardaki su moleküllerinin hareketi incelenir ve inme için detaylı bir tedavi planı çıkarılır. Ancak difüzyon MR istenmesinin tek sebebi inme olmayabilir.

Damarlarda görülen pıhtılaşma, birçok sağlık sorununa ve şiddetli ağrılara yol açabilecek bir sorundur. Özellikle uzun süre ayakta duran kişilerde görülebilir. Bu pıhtılaşma röntgen, tomografi ve standart MR işlemlerinde görülmeyebilir. Ancak difüzyon MR yöntemi damarların mikro bazda incelenmesini ve buradaki hareketliliğin detaylı bir şekilde görülerek etkili bir plan çıkarılmasını sağlar.

Sonuç olarak, mikro bazda yapılacak bütün görüntüleme işlemleri için difüzyon Mr istenir. Difüzyon MR yöntemi aynı zamanda beyin dokularının incelenmesi için de gerekli olabilir. Beyindeki mikro hareketlilikten kaynaklanan nörolojik ya da psikiyatrik problemlerde difüzyon istenmesi mümkündür. Örnek vermek gerekirse ani saldırganlık, sinir krizi gibi durumlar beyindeki hareketlilikten kaynaklanabilir ve bunun için difüzyon MR istenebilir.

Nasıl Çekilir?

Difüzyon Mr için özel bir MR cihazı gerekmektedir. Standart MR cihazlarında mikroskobik görüntüleme olanağı olmayabilir. Ancak difüzyon MR olarak bilinen cihazlar bu özelliğe sahiptir. Panelden alınan görüntünün yansıtıldığı monitör ile birlikte mikroskop da bulunmaktadır. Hastadan herhangi bir doku örneği almadan mikroskobik inceleme yapmaya yardımcı olur.

Hasta öncelikle MR cihazının alt kısmındaki kızaklı yatağa yerleştirilir. Hastanın işlem boyunca hareketsiz kalması gerekir. Bununla birlikte MR yapılacak bölgenin kolaylıkla görüntülenebileceği bir pozisyonda olmalıdır. Yatak hareket ettirilirken hasta hareketsiz kalır ve üst kısımdaki panelden alınan görüntüler hem monitöre hemde mikroskop ekranına yansıtılır. Teknisyen görüntüleri bu yolla inceler.

Difüzyon MR işleminde herhangi bir ilaç ya da kontrast madde alınması gerekmez. Bu işlem genellikle 15-20 dakika sürer.

Ancak bazı durumlarda daha kısa sürebilir. Elde edilen veriler uzman bir radyolog tarafından yorumlanır ve hastanın tedavisini yürüten doktor ile paylaşılır. Verilerin yorumlanma süresi genellikle bir hafta olmakla birlikte bazen daha uzun da sürebilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...