Brakial Pleksus MR Nasıl Çekilir

Brakial pleksus rahatsızlığı yaşamakta olan bir kişinin teşhisi için MR çekimi gerekmektedir. Bu durum hastalığın tanısını koymakta doktorlara yardımcı olacak.

Brakial Pleksus

Brakial pleksus, omurgadan başlayıp, omuza, kol kısmına ya da eline sinyaller gönderecek olan sinir ağı olmaktadır. Yaralanması, zedelenmesi durumunda ya da sinirlerin gerilmesi ve sıkışması görülmektedir. Bunun dışında sinirin kopması gibi çok ciddi olan sorunlarda yaşanması mümkün olacaktır. Daha çok bu hastalığın oluşma nedeni temas sporları yapan kişilerde, yenidoğan bebeklerde ya da bir takım tümörler sonucunda görülmektedir. En ciddi yaralanmalar sıklıkla trafik kazalarında meydana gelecektir. Kişilerde sinirin kopması gibi bir durum meydana gelmemişse o zaman kollarda uyuşukluk hissi, omuzda hareket eksikliği ve şiddetli ağrının olması gibi bir durum görülecektir. 

Brakial Pleksus Tanısı

Brakiyal pleksus yaralanmalarının kalıcı güçsüzlük ya da sakatlıkla sonuçlanacak olması nedeniyle her zaman bir doktora gitmenizde fayda olacaktır. Tıbbi olarak yardıma ihtiyacınız vardır. Daha sıklıkla elinizde ve kolunuzda zayıflık olması durumunda, travma sonucunda kolun herhangi bölümünde güç kaybı yaşanması sonucunda, Yaşanabilecek felç durumlarında, boyun ağrısı oluşmasında bir an önce doktora gidilmesi gerekmektedir. Yalanma geçirildikten sonra çok fazla zaman kaybetmeden kişinin belirtileri yaşaması durumunda doktora giderek muayene olması ve tedavi olması gerekmektedir. Geciken tedaviler sonucunda ciddi tehlikeli durumların olmasına ve sinirin çok ciddi hasar oluşmasına neden olur. 

Doktor tarafından ilk olarak şikayetleriniz dinlenecektir. Ve daha sonradan da fiziksel muayene yapılacaktır. Fakat hastalığın tanısını koyabilmek için fiziksel muayene yapılması yeterli olmayacaktır. Brakiyal pleksus yaralanmaları çok ciddi olacağı için kişilerin kesinlikle tanısının konulması gerekmektedir. Tanı koyabilmek için günümüzde birçok yöntem uygulanmaktadır. Bunlar sıklıkla elektromiyografi, sinir iletim çalışmalarınızı ölçmek amacıyla sinirde akımın ne kadar hızlı bir şekilde geçtiğini tespit edebilmek için uygulanacak bir test olmaktadır. 

Bilgisayarlı tomografi günümüzde birçok hastalığı tedavi edebilmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu x-ışınlarını sinir köklerinin doktorun anlayacağı şekilde detaylı bir biçimde resminin görüntülenmesini sağlayacaktır. Kişinin bilgisayarlı tomografisi sırasında enjekte edilecek olan madde sonucunda daha net sinirler görülecektir.

Brakial Pleksus MR Çekimi

Brakial Pleksus manyetik rezonans görüntüleme (MR) çekimi sayesinde kolunuzda ki ya şikayetleriniz sonucunda bu rahatsızlığın olup olmadığını anlamanız mümkün olacaktır. Hastalığın tanısını koymak için MR çekilmelidir. Vücudun çok ayrıntılı bir şekilde doktorlar tarafından görülmesini sağlayacak bir test olmaktadır. Test yapılırken mıknatıslar ve radyo ses dalgaları kullanılarak çekim yapılmaktadır. Çok güçlü mıknatıslar sayesinde vücudun ayrıntılı bir şekilde doktorun görmesine, herhangi bir sorun olup olmadığını anlamasına yarayacaktır. Genellikle brakiyal pleksus tanısını koymak için kişilerin yaralanması sonucunda ortaya çıkacak olan hasarın büyüklüğünü, yerini belirlemek amacıyla MR çekim işlemi gerçekleşmektedir. Ayrıca ekstremite için çok önemli olan arterlerin de durumunun değerlendirilmesinde yardımcı olacak bir test olmaktadır. MR olarak bilinen bu yöntem son zamanlarda kullanılan en iyi tanının konulmasını sağlayacak olan bir yöntem olmaktadır. 

Kişiler MR çektirecekleri zaman herhangi bir değerli eşyasının üzerinde bulunmaması gerekmektedir. Hastanın özel MR aletleri takılacaktır. Kolların sabitlenmesi amacıyla bir takım MR cihazları ile sabitlenmesi gerekmektedir. Hastanın her zaman için hareket etmesi durumunda radyo anteni frekansları tam olarak gönderilemeyecektir. Hasta kayan bir sedyeye yatırılacaktır. Ve MR cihazının içerisine gönderilmektedir.

Radyo frekansları kullanılması sonucunda kol bölgesinde ki sinyaller bilgisayarlara gönderilecektir. Bu gönderilen resimler yüksek kalitede olmaktadır. MR çekilmesi yaklaşık olarak 10 dakika sürmektedir.

MR çekiminden sonra çıkan sonucu alarak MR isteyen doktora götürüp, tanının ne olduğunu sizden MR isteyen doktor söyleyecektir. Brakial Pleksus tanısı konulması durumunda çekilen MR sonucunda hastalığın şiddetini de belirleyecek olması nedeniyle uygun olan tedavi bir an önce hızlı bir şekilde başlanması gerekmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...