Fetal MR Nedir ve Fetal MR Çekilmesiyle Neler Amaçlanır?

Normal tetkiklerle takip ve teşhis edilmesi mümkün olmayan durumların fetal MR yöntemiyle neden, nasıl teşhis edileceği hakkında detaylı bilgilendirmeler.

Fetal MR Nedir? Fetal MR Çekilmesiyle Neler Amaçlanır?

resim-1802

Her anne adayı bebeği ve kendisi için güzel ve de sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmeyi arzulamaktadır. Tabi bazı durumlarda bu pek de mümkün olamayabilir. Fetüs anne karnındayken bazı problemler yaşayabilir ve bunların zamanında teşhis edilmesi gereklidir. Fetüs ile ilgili problemler dışında anne adayı içinde hamilelik döneminde yaşayabileceği bazı rahatsızlıkların olması söz konusudur. İşte tüm bu olasılıklar göz önünde tutulduğunda Fetal MR uygulaması ile yolumuzun kesişmesi muhtemel olur.

Fetal MR, gebelik dönemi içerisinde anne ve ya bebekte yukarıda da belirttiğimiz gibi bir sorun hissedilmesi durumunda, problemin daha ileri evrelere geçmemesi ve detaylı olarak ele alınabilmesi için görüntüleme yapılan bir incelemedir. Diğer görüntüleme yöntemleri ile kıyaslandığında anne ve bebek açısından hiçbir risk bulunmayan oldukça güvenilir bir yöntemdir. Güvenilir ve zararsız olmasına rağmen rutin ve sık uygulanan bir işlem değildir. Uzmanlar gerçekten önemli bir sorun sezdiğinde ve ihtiyaç duyduklarında bu uygulamayı tercih etmektedirler.

Birbirinden farklı MR görüntüleme yöntemlerinden bazılarında radyasyon mevcuttur ve bu sebeple hamile olan ve hamilelik riski bulunan kişiler için sakıncalı olduğu bilinmektedir. Ancak Featl MR uygulamasında radyasyon bulunmadığı, ses dalgası kullanarak görüntü alınmadığı ve X ışınları kullanılmadığı için her hangi bir tehlike içermemektedir. Fetal MR mıknatıstan oluşan manyetik alan görüntülemesi olduğu için oldukça güvenlidir.

Hastalarda Fetal MR öncesi hiçbir şekilde ön hazırlık yapılması söz konusu değildir. Anne adayından uygulama yapılacağı günden önceki günlerde bir ilaç içmesi, su içmesi, aç kalması ya da bazı gıdalardan uzak durması gibi dikkat etmesi gerekli hususlar bulunmamakta ve uygulama sırasında da herhangi bir ilaç verilmemektedir. Fetal MR uygulamasında gerekli verilerin gözlenebilmesi için bebeğin belirli bir olgunluğa ulaşmış olmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple uygulama 24 haftayı doldurmuş fetüsler için ideal olan bir tetkiktir.

Fetal MR uygulamasıyla aşağıda belirtilen;

  • Fetüste şüphelenilen, santral sinir sistemi hastalıkları, omurga problemleri, beyin gelişiminde sorun,
  • Bebekte anne karnında gelişen bazı enfeksiyonlar, kalıtımsal ve ya tümoral patalojiler,
  • Bebek beyninde herhangi bir kanlanmanın söz konusu olması,
  • Ventrikülomegali,
  • Fetüs gelişiminde karın boşluğu, akciğer, kas ve iskelet sistemindeki değerlendirmelerin yapılabilmesi gibi konularda tespit ile tanı konması ve de vaktinde tedavi edilmesi amaçlanmaktadır.

Fetal MR Nasıl Çekilir ve Çekim Aşamaları Nelerdir?

Fetal MR çekimi sırasında hasta yani anne adayı sırt üstü ya da yan yatış pozisyonunda MR cihazına alınır ve başı cihaz dışında kalacak şekilde uzanması sağlanır. Hastanın uyutulması gibi bir durum çok fazla tercih edilmez. Genellikle 22-32 haftalık aralıkta olan fetüslere yapılan ve yarım saat gibi bir sürede tamamlanan görüntüleme yönteminde anne adayından belirli durumlarda nefes tutması istenebilir.

Bebeğin fazla hareketli olması gibi durumlarda ise işleme ara verilip sonrasında devam edilebilmektedir. Bu detay haricinde bilmeniz aklınıza takılacak en büyük detay fetal MR fiyatları olacaktır. Fetal MR fiyatları hastaneler arasında farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle tercih edilen hastaneler uygulamanın fiyatlarının değişiklik göstermesine olanak sağlayacaktır.

Fetal MR çekim işlemini aşamalı olarak anlatmak gerekirse şu şekilde bir yol izlenmesi uygun olacaktır.

  • Öncelikle hastanın psikolojik olarak uygulamaya hazırlanması gerekmektedir.
  •  Gereksiz tedirginlik ve telaş bebeğe iyi gelmeyeceği için anne adayının bebeğine ve kendisine bir zarar gelmeyeceği rahatlığıyla masaya gelmesi sağlanmalıdır.
  • İşlem öncesi makine ve uygulama hakkında, makineden çıkabilecek sesler hakkında anne adayı bilgilendirilmelidir.
  • Anne adayına işlemin her aşamasında kendisini bir uzmanın izlediği ve müdahale edebileceği güveni ve sözü verilmelidir.
  • Uygulamanın başarılı sonuçlanması için anne adayı hareketsiz şekilde kalması ve istenildiğinde nefesini tutması gerektiğini biliyor olmalıdır.
  • Anne adayı cihaza alındığında sırt üstü uzanması, uzanamıyorsa yan yatay şekilde pozisyon alması gerekecektir.
  • Yaklaşık 20-30 dk arası süren görüntüleme sonrasında hasta cihazdan çıkarılarak işlem sonlandırılmakta ve değerlendirme aşamasına geçilmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...