İnsan vücudunun içini görmek amaçlı kullanılan yollardan biridir. Mr hassas görüntüleme için güçlü olmakla beraber radyasyon açısından zararı bulunmayan radyo dalgalarını kullanan bir cihazdır.
Fonksiyonel Mr nedir?
İncelemelerinde genelde ayakta tedavi yapılır ve genelde çekim 10 ila 30 dk arasından sürer. Görüntüleme çeşitlerinden biri olan fonksiyonel MR özellikle beyin bölgesi, iç kulak ve kulak yapılarında, beyin atardamar ve toplardamar kısımında, akciğerler ve kalple ilgili damarlarda, tümör bulmada kullanılır.
Bu görüntü almanın diğerlerinden farkı anatomik yapıyı ele alarak, sağlıklı doku ile hasta dokuyu fark etmede saptama ve tanımlama açısındadır. Bu özelliğinden dolayı küçük bebeklerde hatta ilk 3 ay hariç hamile kadınlarda bile kullanılabilmektedir.
Beyin tümörleri, felç durumları, bunama ya da sinir sistemi rahatsızlıklarında en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Hipofiz bezi, beyin damarları gibi hassas noktalarda da bu görüntü alma öncelikli tercih edilir.
Zararı varmı?
Fonksiyonel mr ın zararı var mı sorusuna verilecek en net cevap ise fonksiyonel radyasyon içermez, bilinen bir zararı olmadığından tıbben gereken her durumda çekilmesi hastalık teşhisi açısından önem taşır olacaktır.
Günümüzde tercih edilen Fonksiyonel MR daha çok beyin haritaları üzerine yoğunlaşmasındandır. Beyin aktivitelerini saptama özelliği vardır. Beynin oksijenli ve kanlanmalı değişikliklerini özellikle ölçmede, cerrahi risklerin değerlendirilmesinde, operasyonun kararı ve planlanması durumlarında iyi bir tarama yöntemi olarak tanımlanabilir. Konuşma merkezleri, duyusal durumlar cerrahi öncesindeki kitle haritasında bu görüntüleme tekniğinin yardımı her zaman diğerlerine göre bir adım öndedir.
Beyin İşlemesinde Görüntülemenin Farkı
Beynin işleyişi hakkında bilgi veren görüntüleme tekniklerinden biridir. Beynin belli bölgeleri aktifken görüntüleme amacı vardır. Çekim sırasında hastaya görsel ve işitsel uyarılar verilir. Böylelikle hastanın beyin bölgesinde kan akımı ve oksijenlenme artar. İşte fonksiyonel için bu değişim tam bir ölçme kriteridir. Bu şekilde beynin aktive olan bölümü rahatlıkla görüntülenir. Bu tedavi öncesi bir görüntüleme şeklidir aynı şekilde tedavi sonrasında bu çekim tekrarlanabilir, böylelikle beynin verdiği yanıtlardaki değişiklikler saptanır ve tedavinin gidişatı hakkında bir yön verir. Aynı zamanda bu görüntüleme tekniği psikiyatri de araştırma amaçlı kullanılır.
Fonksiyonel MR normalin metodunun bir başka çeşidi denilebilir. Bu görüntülemenin kullanım alanı duyusal ve konuşma merkezlerine yakın olan kitle tespitlerinde çok daha net bilgiler vermesi açısından tercih sıralamasındadır. Bu klinik çalışmalarında en sık kullanılan görüntüleme yöntemi ile BOLD tekniğidir.
Güzel kokular ve kötü kokular algılanmalarındaki sinyaller bu görüntüleme ile izlenmektedir. Kokular hafıza için çok önemli bir dürtü olduğundan kokuların anı canlandırmada etkili olduğu saptanmıştır. Bu da koku haritalarının fonksiyonel ile eşleştirilmesinde en önemli araç haline gelmiştir.
Fonksiyonel MR çekimleri nerede yapılmalıdır sorusuna gelince; mutlaka ileri seviyeli mr cihazlarının kullanıldığı görüntüleme merkezleri, radyoloji uzmanı doğrultusunda çekilmelidir.
Soru - Cevap