MR Anjiyografi, radyasyon kullanılmadan bilgisayar ve radyo dalgaları yardımıyla damarların görüntülenmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde damar hastalıkları ile ilgili detaylı görüntü elde edilir.
MR Anjiyografi Nedir?
MR Anjiyografi, manyetik rezonans anjiyografi olarak da bilinmektedir. Anjiyografi ve damar içinin görüntülenme yönteminin birleşmesiyle yapılan damarlarımız hakkında daha kapsamlı bilgi veren yöntemdir. Radyasyon kullanılmadan uygulanan bu yöntemde, bilgisayar ve radyo dalgaları ile damarlardan detaylı görüntü alınır. Anjiyoda kullanılan işlemlerin tersine, herhangi bir kateter kullanımı yoktur. Buda hastanın olumsuz sonuçlar yaşamasını engellemek demek oluyor.
Eğer istenir ise, bilgisayardan üç boyutlu gösterimi de sağlanır. Çekimi yapan radyolog tarafından raporu yazılarak işlem tamamlanır.
Emar anjiyografi işlemi ile bütün bölgeler hakkında detaylı bilgi almamıza imkân sağlar. Mr anjiyografi kol ve bacak damar hastalıklarında, böbrek damarı rahatsızlıkların da ve şah damar hastalığı gibi belli başlı bazı hastalıkların çekiminde kullanılır. Mr anjiyografide normal anjiyoda kullanılan opak maddenin kullanılmasına gerek olmasa da görüntülemenin daha net olabilmesi için bazı özel maddeler kullanılmaktadır. Ayrıca herhangi bir ağrı ya da rahatsızlığı sebep olmadan çekilir.
Mr anjiyografi arter hastalığı gibi pek çok hastalığın cerrahi yollara gerek kalmadan kan damarlarındaki sorunların saptanması ve en iyi tedavi yöntemlerin belirlemek açısından oldukça yararlı olmaktadır. Boyundan beyne kadar giden ateroskleroz damarları tıkanır beyne ulaşan kan miktarını azaltır ve bunun sonucu olarak da hasta felç olma riskiyle karşılaşır. Mr anjiyografi ile katater anjiyografisine gerek kalmadan doğrulayıcı test olarak kullanılabilir. Beyinde oluşabilecek hastalıkların incelenmesinde kullanılabilir. Ailevi bir risk taşıyan kişilerde Mr yapılarak hastalığının araştırılması sağlanır ve gerekli görülürse ameliyatına karar verilir.
Mr vücudun her bölgesi için fakat değişik amaçlarla kullanılmaktadır. Baştan başlayarak ayaklarımıza kadar çıkabilecek olan rahatsızlıkların değerlendirilmesi yapılabilmektedir. Çünkü manyetik rezonans hücresel düzeyde inceleme yapabildiği için biyokimyasal analizlerin yapılabilmesi için ve normal dokulardaki biyokimyasal ilişkileri bile araştırabilmektedir.
Mr çekileceği zamana kadar hastanın kullandığı bir ilaç var ise kesilmez inceleme anına kadar devam edilebilir. Bazı durumlarda kontrast madde inceleme anında ya içirilir yada ya a damardan verilerek incelemenin daha net görülmesi amaçlanır. Hastanın herhangi bir ilaca yan etkisi var ise doktor bilgilendirilmelidir. Hamile kişilerin ise zorunlu haller dışında Mr çekilmesi yapılmamaktadır.
Çekim dar bir alanda yapıldığı için bazı hastaların sıkıntı yaşamasına neden olur. Böyle bir durum gerçekleşir ise hastaya bir miktar sakinleştirici ilaç kullanılmalıdır. Hastanın yanında hiç bir eşyanın bulunmaması gerekmektedir.
MR Anjiyografi Nasıl Yapılır
Hasta inceleme esnasında hareket edebilin bir masanın üstüne yatırılır. Genelde kontrast madde hastaya damar yoluyla verilir. Otomatik hareket eden masa çekim makinesinin içine hastayı alır. Tüm vücut incelemesi yapılacak ise uygulama bir saat sürebilir.
Uygulama kateter yerleştirmesine gerek olmadığı için kateter uygulanırken gerçekleşebilecek bazı riskler ortadan kalkmış olur. Aynı zaman da X ışınlarına maruz kalmaktan kurtulur. Fakat dar bir ortamda çekim yapılacağı için bazı hastaların klostrofobileri olabilir. Bu tür hastalara uygulamaya girmeden önce hafif bir sakinleştirici uygulanmalıdır. Eğer hastanın klostrofobisi yüksek oranda ise başka bir görüntüleme yolu seçilmeli ya da hasta uyutulmalıdır.
Soru - Cevap