Sakroiliak MR yumuşak dokuların taramasını yapar ve kemik içinde yer alan dokuların görüntülenmesini sağlar.
Sakroiliak MR Özellikleri
MR çekimi diğer çekimlere göre daha ileri bir tetkiktir. Diğer görüntüleme seçeneklerinde kemik, kırık tarzı lezyonlar saptanırken MR çekiminde damarlarda görüntülenerek kitle, metastaz ve tümör saptanır. Mrg çekimi açık MR ve kapalı MR olmak üzere iki şekildedir. Açık MR da hastanın kapalı alan fobisi, panik atak, nefes darlığı olan hastalar için tercih edilen görüntüleme yöntemidir. Çocuk hastalarda uyutularak çekim gerçekleşir. Mrg çekiminin en önemli özelliği ise BT ve röntgende ki gibi radyasyon olmamasıdır.
Mrg çekiminde radyasyon ışınlaması söz konusu değildir. Mrg çekimi ilaçlı çekim ve ilaçsız çekim olarak 2’ye ayrılır. İlaçlı çekimde hastaya damardan kontrast madde verilerek çekilecek alanların kontrast maddeyle boyanması sağlanır. Mrg çekimi en az 20 en fazla 50 dakika sürmektedir. Mrg çekimi ile vücudun içindeki organ ve dokular tespit edilir. Hastaya mr çekildikten sonra bir radyolog tarafından değerlendirilerek raporlama yapılır. Mrg sistemiyle hastalık ve patolojiler incelenir ve saptanır. Eski MR cihazlarında hasta hareket etmeden kapalı alanda 45-50 dk durmak zorunda kalırken günümüzde açık MR ve hızlı çekimler sayesinde bu problem ortadan kalktı. Kalp pili kullanan insanlar Mr çektiremez.
Sakroiliak Çekim Aşamaları
Sakroiliak eklem sinovyal eklemlerin arasında yer almaktadır. Sakroiliak MR sakral bölgede ki anormalilerin saptanması amacıyla çekilir ve yumuşak dokularda taramaya girer. Çekim yapılmadan önce hasta hazırlanır. Lomber yani bel bölgesinde ki omrugarların ve dokuların incelenmesi için çekilen mr gibi pozisyonda çekim yapılır. Sakroiliak kemik ve kemik içindeki doku ve damarların görüntülenmesi amacıyla çekilir.
Bu mrg yöntemiyle sakroiliak bölgedeki sakroileit, kireçlenme, kitle, tümör ve metastazların tespiti yapılır. Sakroilik mr pelviste ağrıların nedenini bulmak amacıyla da çekilir. Mrg çekiminde sadece kemik doku değil hemiğin içine girerek daha ayrıntılı bölgeler incelenir bu nedenle görüntülemede ileri bir yöntemdir.
Sakroiliak Çekim Amaçları
Mrg son dönemlerde gündemde olan en iyi görüntüleme tekniğidir ; tomografi yöntemiyle hasta yüksek dozda radyasyona maruz kalır. Mrg görüntülemesiyle romatizma, enfeksiyon ya da bir kaza sonucu oluşmuş sakroileit de saptanır. Omurganın alt bölümünde pelviste bulunan sakroiliak bölgesinde çekim yapılır.
Bilateral sakroilik kemiklerinin görüntülenmesinde sakroiliak kemiklerin her iki tarafı da taramaya girer ve görüntülenir ; Sağ ya da sol olmak üzere tek tarafın da çekimi yapılabilir. Sakroiliak bölge bacaklar ve kalça arasında olduğu için vücuttaki yükü taşır ve hareket alanı kısıtlıdır. Sakral kemikler vücudun dengesini sağlar. Çeşitli romatizma hastalıklar sayesinde bu kemikler ağrımaya başlar ve etkilenir. Kuyruk sokumunda da ağrıya neden olur. Sakroiliak çekim kontrastlı çekim ve kontrastsız çekim olarak yapılmaktadır.
Soru - Cevap