Ultrason ve Cinsiyet Yanılması – Ultrasonda Cinsiyet Yanılması Hangi Haftalarda Görülür?

Tıbbi görüntüleme uygulamalarından olan ultrasonda da cinsiyet yanılmaları gerçekleşebilir. Ancak bu durum tamamen bebeğin duruş biçimi ve gebeliğin devam ettiği haftayla ilgili bir süreçtir.

Ultrasonda Cinsiyet Yanılması

Erkek mi? Kız mı?

Gebelik süreci bilindiği üzere sancılı ve merak içerisinde geçen bir dönemdir. Bu süre zarfında kadınların düzenli bir şekilde ultrason uygulamalarına girmesi gerekir. Hamileliğin başladığı süreç itibariyle en çok merak edilen konulardan biri de bebeğin cinsiyeti olmaktadır. Ultrasonda cinsiyet yanılması görülebilecek bir durumdur ve hata payı az da olsa bulunmaktadır. Gebeliğin 12.haftası itibariyle tahmin edilebilen cinsiyet net olarak 16.hafta itibariyle izlenebilmektedir. Ancak 16.haftadan sonra bebeğin duruşu uygun olmadığı için muayenede görülemeyebilir.

Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Babadan gelen kromozom tarafından belirlenen cinsiyette annenin yumurtası ile birleşen sperm ‘X’ kromozomu olursa bebek kız olur. Y olursa erkek olacaktır. Bu durumun gözlemlenebilmesi için bebeğin belirli bir büyüklüğe ulaşması gerekecektir. Ayrıca dış organlarının da oluşması gerekir.

Bebeğin ultrason ile bakıldığında 12. Ya da 13.haftada cinsiyeti tahmin edilebilir. Fakat bilindiği üzere 16.hafta sonunda belirli bir büyüklüğe erişecek olan bebeğin dış genital organları, cinsiyet belirlemesinde yardımcı olmayabilir. Bu durumda da cinsiyetinde yanılma olacaktır. Cinsiyet belirlemede ultrasonun yanılmaları olurmu sorusuna verilecek yanıt da ‘evet’ şeklinde cevaplandırılabilir. Bebeğin rahim içerisindeki pozisyonu uygun olmadığında cinsiyette yanılmalar olacaktır. Bir sonraki ultrason muayenesinde bebeğin duruş pozisyonu düzelmiş ise cinsiyet tespiti yeniden yapılabilmektedir.

Bebeğin Cinsiyetindeki Yanılmalar

Ultrason muayenesi gerçekleştiren doktorlar günümüzde en çok 16.haftadan sonra cinsiyet tespiti yapmaktadır. Bebeğin dış genital organları yorumlanarak yapılan tahminlerden sonra cinsiyeti belirlenebilir. Ancak bu durumu belirleyen bir kriter bulunmaktadır. Erkek bebeğin genital organına bakılarak tahmin yürütüldüğü için ilk olarak erkek bebek organı kontrol edilir. Kız çocuklarında ise iç ve dış dudaklar kontrol edilerek cinsiyet tahmininde bulunulmaktadır.

Genel anlamda cinsiyeti erkek olan bebeklerde yanılma payı çok azdır. Bunun nedeni de bebek tahminlerinde sadece genital organ üzerinden tahmin yürütülmesidir. Ama yine de ilk ultrason muayenesinde bebeğin cinsiyeti net bir şekilde görülemeyecektir. %100 doğru tespit payı bulunmadığı için ailelerin bir süre sabırlı davranmasında fayda var.

Yapılan bir takım araştırmalarda gebelik sürecinin 11 ve 14.haftalarında olan bayanlarda bebeğin cinsiyeti tahmin edilmeye çalışılmıştır. Toplamda 148 hastada yapılan ultrasonda 132 bebeğin cinsiyet tahminin de bulunulmuştur. Sonrasında yapılan takiplerde ise 106 hastada doğru saptama gerçekleşmiştir. Yani ilgili haftalar içerisinde yanılma payı %19 olarak gerçekleşmiştir. İlk 3 aylık süreçte ise 3 boyutlu ultrason uygulamalarında, %85 oranında cinsiyet doğru tahmin edilmiştir. Bu süreci tetikleyen ana neden bebeğin duruşunun uygun olmadığı zaman aralığıdır.

Kadın doğum uzmanları tüm bu bilgiler ışığında bebeğin gelişimini takip ederek cinsiyet belirlemede etkili olan faktörleri sizlerle paylaşacaktır. Her tıbbi uygulamada olduğu gibi ultrasonda da yanılma payı olmaktadır. Bu yüzden belirlenen haftalar arasında tedaviye gidebilir ve uygunluğu durumunda yeniden görüntüleme tekniklerinden faydalanabilirsiniz.

Bu görüntüleme tekniği aynı zamanda bebeğin gelişiminin net bir şekilde izlenebilmesi için de çok önemlidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...