Boyun ultrasonu işlemleri her insanda çekilebilir. Radyasyon içermediği için hamile olan bayanlarda da çekilmektedir. Özellikle hastalık tanısı koymak adına istenir.
Boyun Ultrasonu Nedir, Neden Çekilir?
Boyun ultrasonu yetişkinin, çocuğun ve bebeğin tiroid bezinin yapısını incelemeye yarayan bir uygulamadır. Radyasyon içermeyen bu işlem ağrısız şekilde gerçekleşmektedir. Ses dalgalarının desteği ile çalışan cihaz gebe olan bayanlarda detayları gösteren özelliklere sahiptir. Boyun ultrasonu doppler sayesinde tiroid bezi içinde bulunan tüm hastalıkların tanısı koyulabilir.
Neden ve nasıl meydana geldiği aydınlığa kavuşturulabilir. Tiroid içinde bulunan nodül, kireçlenme, kist, lezyon, haşimato hastalığı, kötü huylu tümörler, boynun ana damarlarında bulunan sorunlar, tükürük bezleri, boyunda bulunan bezeler, lenf bezi sorunları ve diğer hastalıklar bu şekilde incelenmektedir. Ayrıca boyun ultrasonu doppler ile guatr olarak bilinen hastalığında tanısı koyulabilmektedir. Özellikle boyun ultrasonu ile damarlar incelenmektedir. Damarlarda var olan sorun ve sıkıntılarda boyun ultrasonu işleminden daha ileri teknik olan doppler çekimi doktor tarafından istenebilir. Doppler sayesinde damarların içleri detaylı şekilde incelenmektedir.
Doppler desteği ile alınan sonuçlar ile tanı koyulur ve tedavi planlama işlemi yapılır. Boyun ultrasonu detaylı şekilde doktorun istediği sonuçları verecek olan bilgileri ortaya çıkartır. Doktor uıltrason çekimi dışında ek testler ve tahlillerde isteyebilir. Bunlar kan ve idrar tahlilidir. Boyun ultrasonu doktorun ne aradığına ve ne istediğine göre zaman açısından farklılıklar göstermektedir. Kısa süre içinde tamamlanan çekim işlemlerinde hastalar ağrı, sızı ve acı duymadan günlük yaşamlarına hemen devam edebilirler. Günlük aktivitelerine devam etmek adına yapılan işlemler herhangi bir engel oluşturmaz. Çekim işlemi esnasında ekstra bir hazırlık yapmaya gerçek bulunmamaktadır.
Neden bu uygulamanın yapıldığı, uygulamanın nasıl yapılacağı, ne tarz durumlarda istendiği, fiyatı, nasıl bir hazırlık yapılması gerektiği ve diğer soru ile detaylar konusunda doktor ile konuşmak gerekir. Doktorlar bu açıdan hastalarını psikolojik açıdan rahatlatacak kaygılarından uzaklaşmasını sağlayacaktır.
Boyun Ultrasonu Nasıl Çekilir?
Yapılacak olan ultrason incelemesi esnasında hastanın boyun kısmında takı, şal ve farklı bir detay bulunmaması gerekir. Bu bölgenin açıkta olması gerekmektedir. İnceleme sırasında hasta cihazın masasına sırt üstü yatırılır. Ense kısmına yerleştirilecek olan ortopedik yastık boyun kısmını uygulamaya hazır hale gelmesini sağlar. Ağrılı, sızılı bir işlem olmadığı gibi hasta olan kişiler bu esnada radyasyona maruz kalmaz. Çekim işlemleri ultrason cihazı ismi verilmiş olan makine yardımı ile uygulanır. Bu cihazın prob adı verilen uç kısmı ve bilgisayara bağlı olan ekranı bulunur. Prob uç inceleme yapılacak olan bölgeye değdirilir ve gezdirme işlemi yapılır.
Boyun bölgesinin incelenmesi sırasında boyuna jel sürüm işlemi yapılır. Bu jel prob ile insan vücudu arasında duvar görevi görecektir. Probun gezdirilmeye başlaması ile bilgisayara bağlı olan ekrana görüntüler düşmeye başlar. Ekrana düşen görüntüler sayesinde tanı koyma işlemi yapılır. Boyun bölgesi çekim işlemleri için detaylı bir hazırlık işlemi gerekmez. Diğer uygulamalarda ise doktorun hazırlık için verdiği tüm detayların yapılması gerekir. Aç gitmek bunlardan sadece bir tanesidir. US insan vücudunun her bölgesi için uygulanabilmektedir.
Özellikle boyunda bulunan sorunlar için oldukça sık şekilde uygulanır. İnsanların kulaklarının duyamayacakları derecede yüksek frekans seslerinin vücuda gönderilmesi ile uygulanır ve teşhis konulma yapılır. Vücutta bulunan dokular gönderimi yapılan sesleri farklı miktarlarda geriye yansıtacağından dolayı alınacak görüntülerde farklı olur.
Bu sayede organ ve dokularda var olan sıkıntı ve sorunlar ekrana düşer. Doku ve organların çekim işlemlerinin süresi bölgeye değişkenlik gösterir.
Soru - Cevap