Doppler ultrasonografi işlemlerinde anne ve bebeğin damarlarının detayları ve kan akım hızları ile alakalı detaylar konusunda incelemeler yapılmaktadır.
Doppler ultrason Nedir?
Doppler ultrasonografi işlemlerinde bebeğe ve bebekteki kan akımının değerlendirilmesi ile bebeklerde bulunan kan akım hızlarının azalması ve plasental yetmezlik fark edilmektedir. Doppler ultrason işlemlerinde renkli şekilde görüntüleme yapmak mümkün değildir. Bebeğin kalbin diyastol, sistol, kan hızlarını değerlendirme yapmaktır. Ekranda var olan renkler, bilgisayar ortamı içinde doğal şekilde oluşturulan renklerden oluşur.
Doppler ultrason proba yakalanması adına veya probtan uzaklaştırması adına kırmızı ya da mavinin farklı tonlarında gözükmektedir. Kan akımının renklendirilmesi ile tespit yapmak daha kolay ve hızlıdır. Kan akımları dalga şekilleri durumunda grafiksel şekilde dökümante edildiğinde kan akımında oluşan farklılıklar görüntülemektedir.
Doppler ultrason ile en sık şekilde incelenecek olan damarlar bebeklerin göbek kordonlarında bulunan damarlardır. Bu damarlara umblikal damar adı verilir. Bunun yanı sıra ultrasonografi doppler ile rahim içi damarlarına, kalp damarlarına, beyin damarlarına ve farklı damar sistemlerine de bakılır. Doppler yansılanım ile bebekte nelere bakılır, rahim içinde gelişme geriliği sorunu olan bebeklere, kalp ritim bozukluğuna, anomali varlığına, kardiyak anomali varlığına ve yüksek tansiyon hastalarına da bakılır. Ultrasonografi doppler her gebelikte yapılması gerekli olan bir işlem değildir. Doppler ultrason nedir, bebekte ve annede meydana gelen sorunların ortaya çıkarılması amacı ile kullanılır. Doppler ultrason fiyatı çekim yapılacak olan hastanenin durumuna ve görüntüleme merkezine göre değişmektedir.
Fiyatları konusunda önceden araştırma yapılabilir. Ayrıca doktor seçimi de fiyatı konusunda etken bir detaydır.
Doppler ultrason Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
Gebeliğin genel durumuna ve meydana gelen risklere göre yapılma işlemleri değişkenlik göstermektedir. Genelde aşağıda belirtilen haftalarda yapılır. Ayrıca gerektiği durumlar olduğunda ise ilave olarak çekim işlemleri yapılabilmektedir. Doppler ultrason çekimi
- Gebelikte 11 ila 14 hafta arasında
- Gebelikte 18 ile 20 hafta aralığında ayrıntılı şekilde
- Gebelikte 32 haftada
- Gebelikte 38 haftada yapılır.
Doppler ultrason hem anne için hem de bebek için zararlı olan durumlar oluşturmaz. Yalnız ısı artışı mantığı ile çalıştığından kaynaklı olarak farklı sorunlar meydana gelebilir. Bu sorunlar genelde fazla düzeyde maruz kalınmaya göre değişmektedir. Bundan kaynaklı olarak doppler ultrason işlemlerinin kısa süre içinde tamamlanması gerekir. Doppler ultrason işlemlerinde dubleks ya da renkli şekilde uygulama da bulunmaktadır. Bu cihazlar doppler ile klasik olan ultrasonun uygulandığı cihazlardır. Cihazlar klasik olan ultrason cihazlarının yapabildiği her türlü detayı yapabilir. Anne ve bebek ile alakalı olarak kan akımının hızı, yönü, damarların yapısı hakkında fizyolojik ve anatomik olarak bilgi vermektedir.
Yapılacak olan işlemler radyologlar tarafından uygulanmaktadır. Genelde yapılacak olan işlemler 30 dakika içinde tamamlanır. Yapılan işlemlerde ilaç kullanımı da yapılmaz.
Doppler İşlemi Riskli Bir İşlem Midir?
Tıbbi anlamda bu uygulama sistemine bakıldığında bölgesel açıdan sıcaklıklar oluşturduğundan ve baloncuk riski oluşturduğundan dolayı risk oluşturur. Tıbbi anlamda normal ultrason sisteminin yarattığı riskte göre doppler ultrason işlemi daha risklidir. Özellikle gelişen teknoloji yapılan deneyler sonucunda insanlarda ve gebelerde uzun süre uygulaması yapılmamaya başlanmıştır. Bundan dolayı da ortaya çıkacak olan riskler oldukça azdır. Yapılan araştırmalar neticesinde risk oluşan hasta sayısı da oldukça azdır.
Soru - Cevap