Karın Ultrasonografi İşlemleri Hangi Detaylardan Oluşmaktadır?

Karın ultrasonu ile bu bölgede bulunan organlarda var olan sorunların ortaya çıkmasını sağlarken komşu olan organlardaki sorunları da ortaya çıkartır.

Karın Ultrasonu Nasıl Çekilir ve Aşamaları Nedir?

Karın ultrason işlemleri bu bölgede bulunan sağlık sorunlarının tespiti amacı ile zaman zaman kullanılır. Karın ultrason işlemleri ayrıca pankreas, safra kesesi, karaciğer ve böbreklerde bulunan tüm sorunların tespit edilmesi amacı ile de kullanılır ve sorunlar görülür. Karın kesesi, kalp atışı ve diğer organların taranması gerektiği zaman ihtiyaç duyulur.

Karın ultrason özellikle 65 ila 75 yaş aralığında sigara kullanımı yapan veya daha önceden sigara kullanmış erkekler için mutlaka ihtiyaç duyulur. Özellikle karın ultrasonu karın kesesi içinde bulunan aortu anevrizması riski için de kullanılır. Karın kesesi içinde bulunan organları ve kalp atışı ile alakalı detayları izlemek adına kullanılacak  tüm detayları doktora sunan görüntülemeye abdominal ultrasonografi adı da verilir.

Karından çekilecek ultrason işlemleri normal zaman içinde çekilebildiği gibi gebelik döneminde de tüm detayları görmek adına çekilir. Hem normal kişilerde hem de gebelik döneminde çekilecek ultrasonografi işlemleri için 8 ila 12 saat aç olmaya gerek duyulur. Karın ultrason işlemlerinde gebelik döneminde bebeğin kalp atışı da duyulur ve görülür. Aç kalınması gereken zaman içinde su içilebilir mi, ilaçlar içilebilir mi ve ne kadar su içilmeli gibi tüm detayları doktor söyler. Gebelik dönemi ve normal hastada uygulanacak olan ultrason işlemlerinde karın içi kesesi görüntüleme ve kalp atışı görüntüleme de ağrı duyulmaz. Tüm detayların aç şekilde görüntülenmesi adına gebelik döneminde olan anne adayına da önlük giydirilir. Uygulama sırasında karın içi görülür, bebek kesesi görülür, organlar incelenir ve kalp atışı görülür. Hastanın ya da gebelik döneminde olan annenin karnına jel sürülür.

Radyologlar çekim için prob ismi verdikleri cihaz yardımı ile bebek kesesi ya da diğer detaylara bakar. Aç karna yapılacak olan görüntülemenin neden yapıldığı, ne zaman yapılacağı, gebelik döneminin kaçıncı haftasında tüm detayların görüneceği, ne gibi sonuçlar elde edileceği ve diğer tüm detaylar hastaya veya gebelik sürecinde olan çiftlere anlatılır.

Karından Ultrason Sonuçları Ne Gibi Detaylar Verir?

Hamilelik sürecinde olan ya da olmayan hastalar için aç karnına yapılacak olan taramanın sonuçlarının ne zaman çıkacağı konusunda radyologlar ya da doktorlar bilgi verir. Yalnızca bebek kesesi ile alakalı ile alakalı olan detaylar görüntülemenin yapıldığı zaman detaylı şekilde çiftlere anlatılır. Aç şekilde yapılan işlemlerde nasıl ve ne gibi sonuçlar elde edilir; doktorun yönlendirdiği zaman aç karnına yapılan işlemlerde karaciğer büyümesi, dalak büyümesi, enfeksiyon, safra kesesi taşı, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı araştırması yapılır. Yapılacak olan aktarmayı etkileyen faktörler arasında;

  • Bölgede açık yara bulunması
  • Şişman olmak ve aşırı düzeyde yağ dokusuna sahip olmak
  • Tarama işlemi sırasında hareket edilmesi
  • Bağırsakta bulunan gaz

Ultrasonografi dışında var olan hastalıklar için ileri tetkikler bulunur. Be tetkikler tanı koyma konusunda doktora fazlasıyla yardımcı olacaktır. Erken koyulacak tanı tedavi konusunda en üst düzeyde başarı sağlar. Bu tetkikler;

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...