Renal Renkli Doppler Ultrasonografi Nedir?

Renal renkli doppler ultrasonografi, kişilerin eğer varsa böbreklerindeki herhangi bir sorunun nedenini araştırmak için kullanılan ve oldukça yaygın olan bir ultrason çeşididir.

Renal Renkli Doppler Ultrasonografi Kullanım Alanları

resim

Renal renkli doppler ultrasonografi

Tıp dünyasının her geçen gün daha da gelişmesi ile birlikte, birçok hastalıkta kullanılan yöntemlerde de köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Renal renkli doppler ultrasonografi de, son yıllarda özellikle de böbrek hastalıklarında sıklıkla tercih edilen bir yöntem olmaktadır. Renal renkli doppler nedir? Sorusuna karşın, ultrasona yansıyan ses dalgalarının kullanılması ile damarlardaki kan akışının kontrol edilmesini ve seyredilmesini sağlayan bir ultrasonografi tekniğidir. 

Böbrek hastalıkları, çok sayıda kişinin karşı karşıya kaldığı bir sağlık problemidir. Böbrekler, konum ve şekil itibari ile ultrason görüntülemesine oldukça elverişlidir. Renal doppler nedir? sorusuna verilecek en genel yanıt ise; hastalıkların teşhis ve tedavi yöntemlerinde kullanılan bu ultrason yöntemi; böbreklerin konumunu, varsa böbrek taşlarının yerini ve özellikle de daha yeni böbrek nakli olan hastalarda böbreğin uyumu gibi birçok alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Bütün bunların yanı sıra kişilerin böbrek atar damarlarına da bakılarak özellikle yüksek tansiyon hastası olup olmadığına karar vermede de kullanılmaktadır.

Renal artel doppler nedir? Sorusu, birçok böbrek hastası tarafından yöneltilen bir sorudur. Böbreklerinin işlevi konusunda problem yaşayan ve bu konuda çeşitli endişelere sahip olan kişiler için bu gibi ultrason teknikleri oldukça tedirgin edicidir. Fakat teknolojinin ilerlemesi ile birlikte geliştirilen ultrason cihazları birkaç dakika içerisinde, kişilerin problem yaşadıkları organların incelenmesini sağlamaktadır. Renal artel doppler de, böbrek atar damarlarının tıkanık olup olmadığının araştırılmasını sağlayan bir ultrason çeşididir.

Renal Renkli Doppler Uygulama Aşamaları

Renal renkli doppler, üroloji doktorunun kişideki böbrek rahatsızlığına teşhisi en doğru şekilde koyabilmesi için istediği bir tetkiktir. Radyoloji uzmanı tarafından yapılması gereken bu yöntem kısa sürede tamamlanabildiği gibi aynı zamanda son derece acısızdır. İşlemin aşamaları ise şu şekildedir;

  • İlk olarak hastanın renal ultrasonu çekilmeden önce hastanın bol miktarda su içmesi ve bu sayede mesanesinin dolu olması istenir.
  • İşlem öncesinde hastanın tok ya da aç olması fark etmemektedir.
  • Mesanesi dolu olan hasta, ultrason sedyesine sırtüstü olacak şekilde yatırılır. Karın bölgesine bir jel sürülür ve daha sonra radyoloji uzmanı ultrason çekimine başlar.
  • Ultrason probu, hastanın karın bölgesi üzerinde yavaşça gezdirilir ve bu esnada ultrason ekranında böbreğin farklı görüntüleri gözlemlenir.
  • Ultrason probunun karın bölgesinde gezdirilmesi esnasında, ses dalgalarından elde edilen grafikler monitöre renkli olarak yansır.
  • Böbreklerin daha farklı açılardan görüntülenmesi istenmesi durumunda hasta yan ya da yüzüstü olacak şekilde de yatırılabilir.
  • Ultrason çekiminin bitmesi ardından hasta karın bölgesini temizleyebilir ve giyinerek günlük hayatına devam edebilir.

Ağrısız ve kısa sürede tamamlanan bu ultrason yönteminin sonuçları, aksi bir durum olmadığı sürece genellikle yarım saat ya da 1 saat içerisinde hastaya verilmektedir. Üroloji uzmanının ultrason sonuçlarını kapsamlı bir şekilde incelemesinin ardından, en uygun teşhis koyulur ve böylelikle kişi için doğru tedavi yöntemlerine başlanabilir.

Renal Renkli Doppler Ultrasonun Amacı

Kişilerin vücutlarını en iyi şekilde tanımaları, karşılaşacakları hastalıklara karşı önlem alabilmeleri için oldukça önemlidir. Vücutlarında herhangi bir değişiklik ya da vücutlarındaki bir organının işlevini tam olarak yerine getirememesi durumunda, kişilerin zaman kaybetmeden uzman bir doktor ile görüşmesi önerilmektedir. Böbrek hastalıkları, genel birtakım belirtiye sahip olan bir hastalık türüdür. Birtakım şikayetler ile doktora giden kişilerden, doktorları tarafından renal renkli doppler ultrason istenebilmektedir. Bu şikayetler ise şu şekildedir;

  • Kişinin sürekli idrarının geldiğini sanması fakat idrarını kesik kesik yapmaya başlaması
  • Aç olup olmamaya bağlı olmayan mide ağrıları ve bulantıları
  • Büyük tuvalete çıkıldığında kan gelmesi ve kişinin bu esnada acı hissetmesi
  • Gözlerin içinin ve vücudun sararmaya başlaması
  • Genetik olarak böbrek yetmezliği riski taşıyanlar
  • Öncesinde taş düşürme ya da kum dökme problemi yaşanması

Bu gibi şikayetleri olan kişilerden istenilen renal renkli doppler, hastalığın teşhisi ve uygun tedavi yöntemini belirleme konusunda oldukça önemli bir konuma sahiptir. Bu ultrason tekniğinde, elde edilen grafik ve şekiller renkli olarak elde edildiğinden dolayı yorumlanması çok daha kolay ve doğrudur. Bu sebeple de son yıllarda renal renkli doppler ultrasonografi, diğer ultrason çeşitlerine göre çok daha fazla sayıda doktor tarafından tercih edilmeye devam etmektedir. 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...