Renkli Doppler Ultrason Neden İstenir ve Nasıl Çekilir?

İç organların görüntülenmesi ya da gebelikte bebeğin sağlığı hakkında bilgi vermesi için renkli doppler ultrason yöntemi kullanılmaktadır. Uygulanmasının amacı ve çekim aşamaları.

Renkli Doppler

Renkli Doppler Makinesi

Şikayetlerinize bağlı olarak çekilmesini doktorunuz istediğinde Radyoloji uzmanı tarafından görüntüleme ve rapor hazırlama işlemi gerçekleştirilecektir. Bu işlem tanıyı koyabilmek için 5 ile 10 dakika arasında değişen bir süre içerisinde yapılmaktadır.

SGK kapsamında herhangi bir ek ücret devlet, araştırma ya da üniversite hastanelerinde ödenmez. Özel hastanelerde ise 700 ile 1500 TL arasında değişen bir ücret karşılığında yapılmaktadır. Renkli doppler ultrasonun birçok hastanede olmaması, sadece kapsamlı hastanelerde olması nedeniyle pahalı bir görüntüleme tekniği olmaktadır.

Öncesi

Öncesinde herhangi bir hazırlık aşamasına genellikle gerek duyulmamaktadır. Fakat işlem öncesinde karın bölgesinde ki organların akışı incelenecekse aç karnına olmaları ve mesanesinin görüntülenebilmesi için öncesinde bol sıvı alınması ve idrar yapılmaması gerekmektedir. Çekim istendiği zaman herhangi bir hazırlığı kişiden istenmediği için aynı gün yapılabilir. Fakat bazı durumlarda ise hastanın hazırlık yapması istendiğinde bu daha öncesinde hastaya bilgilendirilmelidir.

Nasıl Çekilir?

Nasıl Çekilir?

Özellikle de şikayetinin ne zamandan beri olduğu ya da kullanmakta olduğu ilaçlar hakkında doktora bilgiler verilmelidir.

Aşamaları

Hasta özel bir sedyeye uzanması istenmektedir. Görüntülemesini istediği bölgenin üzerinde kıyafet, aksesuar ya da takı olmamalıdır. Karanlık bir odada hastanın uygun pozisyonda sabit olması gerekiyor.

Ultrason cihazına görüntü yollayacak prob isimli bir alet yardımıyla inceleme işlemi yapılmaktadır. Vücudun üzerine bir miktar özel jel sürülür. Bu jelin sürülmesinde ki amaç prob aletinin havayla temas ederek görüntüyü net olarak göndermesini engellemek amacıyla sürülmektedir. Bir miktar soğuk olması sebebiyle ilk sürüldüğünde hastada bir irkilme olabilir.

Çekilen bölgeye göre hastanın yan durması, karnını şişirmesi doktor tarafından istenebilir. Çekilirken, sessiz ve hareketsiz kalınmasına dikkat edilmelidir.

Hamilelikte çekimi doktor tarafından istendiğinde bebeğin gelişimi ve vücudunda herhangi bir anormallik olup olmadığının tanısı konulması amacıyla istenir. Bebeğin kan akışının değerlendirilerek, herhangi bir gerilik olması, tümör olması gibi durumlarda net tanıyı bebek doğmadan önce koyabilir.

Sonrası

Hastaya 5 ile 10 dakika arasında yapılacak işlem sırasında sürülmekte olan jel daha sonra ciltten silinmesi için peçeteyle silinmelidir. Yapılan bu işlemin sonucuna ait rapor Radyoloji uzmanı tarafından aynı gün istek yapan doktora verilmektedir. Sonucu her zaman doktor incelemekte ve tanıyı da koymalıdır. İşlem sırasında hastanın herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmesi söz konusu olmayacaktır. Ayrıca bu yöntem güvenilir olduğundan kesin sonucu verecektir. Fakat bazı durumlarda inceleme için yetersiz kalacağından doktorunuz tarafından tanıyı koyabilmek için başka isteklerde istenebilir.

Sonuçları

Radyolog tarafından hazırlanan sonuç isteği yapan doktor tarafından incelenerek gerçek tanı ya da sonuç yetersiz olması durumunda ise tanıyı koymak için başka görüntüleme tekniklerinden yararlanabileceği gibi hastadan biyopsi alınarak gerçek tanının konulmasını da isteyebilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...