Renkli Doppler (4 Boyutlu Ultrason ) Kaçıncı Haftada Yapılır?

Renkli doppler halk arasında bilinen adıyla renkli ultrason bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntemler bebekte hangi problemlerin olduğunu ya da zarar durumunu saptama gerektiğinde yapılır. Doppler ile bebek damarlar ve göbek kordonundan, bebeğin kan akımının değerlendirilmesi hızı, hızda azalma varsa bunun tespiti ancak bu ultrasonla yapılır.

4 Boyutlu Ultrason Özellikleri

Özellikle riskli gebelikte, gelişme geriliği başta olmak üzere tespitlerin takibinde önem taşıyan bir yöntemdir. Kaçıncı haftada yapılacağına dair belirlemeyi doktor belirleyecektir. Ultrasonun bebeğe bir hasarı yoktur. Radyasyon içermez. Renkli doppler nasıl yapılır sorusuna gelince; en çok incelenen damar bebeğin göbek kordonundaki damarlardır. Bunun dışında rahim damarları, beyin damarları, kalp damarları da incelemeye alınabilir.

Özellikle rahim içerisinde olan bebekte gelişme geriliği, anomali durumları varsa o zaman bunların tespitinde gerekli bir yöntemdir. Her gebelikte rutin olması gereken bir işlem değildir ancak şüpheli durumlarda, geç yaşta hamilelik durumlarında yapılması erken teşhis zaman açısından önem taşır. Hamilelikte hangi haftada yapılacağına dair belli bir zaman dilimi yoktur. Damarların belirginleşmesi ile birlikte her haftada yapılır. Renkli 4 boyut de kan akımlarının değerlendirilmesi söz konusu olduğundan kan akımındaki hızlanma ya da yavaşlama tespiti yapılabilir. Ekranda görülen kırmızı ve mavi renklerinin tonları bu oluşumlarının göstergesidir. 4 boyut yönlendirici bir test olarak önem taşır.

Hangi Durumlarda ve Ne Zaman Yapılır

Ultrason cihazı ses dalgaları ile çalışır. Doppler incelemesinde hareketli olan kan damarları ses dalgalarını tetikler. Ve bunlar doppler incelemesinde ortaya çıkar. Renkli ultrason sadece gebeliğe mahsus yöntem olmamakla beraber özellikle batın sorunlarında mesela karaciğer, safra kesesi, karın ağrıları gibi durumlarda da başvurulan bir yöntemdir.Damar tıkanıkları veya varislerde dahi kullanımı vardır. Jinekolojik rahatsızlıklarda, eklemlerde, ana damar hastalıklarında da kullanılır.

Gelişme geriliği tespitlerinde, tansiyon yüksekliği, gebelik zehirlenmesi durumlarında, fetusta anormallik şüphesinde, özellikle çoğul gebeliklerde bebeklerin eşit gelişmemesinde, kalp ritminde bozukluklarda, annede kalp damar hastalıkları varsa, daha önceki gebelik haftalarında gelişim geriliği söz konusu olmuşsa doppler incelemesi mutlaka yapılır.

Renkli 4 boyutlu ultrason dokuların canlılığını sürdürmede, kan akımlarının ölçülmesinde, o dokunun kanlanıp kanlanmadığının anlaşılması sıralarında önem taşır. Örneğin yumurtalıkların kendi etrafında dönerek over torsiyon durumları yaşayan bir kadın bu durumda kangrene kadar gider ve bu ancak doppler incelemesi sonucu belirlenip durumun hassaslığına göre ameliyat kararı verilebilir.

Diğer yandan kanser durumlarında, yumurtalıklarda yeni bir kitle tespitinde, artan bu damarlar doppler incelemesi sonucunda belirlenir. Özellikle gebelikte bu kadar tercih edilmesinin sebebi budur.

Kalp Atışını Da Dinleyebilirsiniz

Renkli 4 boyutlu incelemesi aynı zamanda bebeğin kalp atımlarının dinlenmesi için de kullanılır. Ana damarlar gözlenir. Böylelikle bebekte oluşabilecek muhtemel sorunlar hakkında bilgi sahibi olunur ve önlem alınır. Eğer bebekte rahim damarlarının içinden geçen kan akımında azalma varsa bu durum gebeliğin ilerleyen zamanlarında gebelik zehirlenmesi ihtimalini ortaya çıkarır. Bu da hem annenin hem bebeğin hayatının tehlikede olduğu demektir.

Diğer yandan bebeklerin düşük kilolu doğma ihtimalleri sözkonusu olabilir. Bu durumun beklenildiği tespit edildiği gebelikler daha sıkı takip edilmek üzere doppler incelemeleri yapılır. Sonuçta yüksek risk içeren gebeliklerde renkli doppler uygulaması yapılır, normal seyreden gebeliklerde buna gereksinim yoktur.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...