Ultrason Terimleri Nelerdir? Hangi Terim Ne Anlam Taşır?

Gebelik sürecinde, ultrason uygulamalarıyla birlikte pek çok parametrik değer ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu terimlerin farklı ve önemli anlamları da bulunmaktadır.

Genel Ultrason Terimleri

Hamile kadınların bebeklerinin ultrason değerlendirmesinde kullanılan bir takım terimler bulunmaktadır. Sizlere bu yazımızda ultrason terimleri ve gebelikte ultrason terimleri olarak tüm bilgileri aktarıyor olacağız. Gebelik ultrason terimleri olarak karşımıza çıkan FTA, GS, GA, BPD, D, AUA ve DR terimleri normal değerleri bilinmelidir. Çünkü ultrasonda bebeğin gelişimi sürekli takip edildiği için hamilelikte gerekli olan durumlar gözlemlenmelidir. Ultrason uygulamasında farklı parametreler de bulunmaktadır. LMP, HC, AC, FL ve CRL gibi terimlerin de bilinmesi gerekiyor.

Terimler ve Anlamları

Gebelikte ultrason terimleri gerçekten önemli kavramlardır. Çünkü ultrason terimleri ve normal değerleri kontrol edildiğinde bebeğin gelişimi de ortaya çıkmış olur. Gebelik ultrason terimleri bu anlamda bilinmesi gereken özel parametrelerdir.

BPD: Baş ve kulakların üzerindeki bölümden ölçülen çap anlamına gelir.

LMP: Genel anlamda bir ultrason terimi olmamakla beraber son adet tarihinin ilk günü anlamına gelmektedir. Fakat ultrason raporlarında sık sık kullanılmaktadır.

HC: Bebeğin kafa çevresini simgeler.

AC: Bebeğin karın çevresi anlamındadır.

HL: Humerus uzunluğu yani kolun uzun kemiği anlamını taşır. Omuz ile dirsek arasındaki kolun uzun kemiği olan Humerus, down sendromlu bebeklerde daha kısa olarak saptanır.

FL: Uyluk kemiği uzunluğu anlamındadır. Femur, vücudun en uzun kemiğidir. 4.ay itibariyle bebeğin boyu hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılır. Kolay bir hesaplamayla bu değeri 7 ile çarpabilir ve bebeğin boyunu ortaya çıkabilirsiniz.

CRL: Baş ve popo mesafesi anlamındadır. Crown Rump Length’ın kısaltılmış terimidir. Gebelikten önce bebeğin gelişimi hakkında en net bilgileri bu değere bakarak görebilirsiniz.

OFD: Bebek baş kısmının daha uzun olan ön ve arka çapını ifade eder.

AD: Bebeğin karın çapıdır.

EFW: Ultrason ölçümleriyle birlikte kullanılır ve bebeğin tahmin edilen ağırlığını ifade eder.

EDD: Bebeğin tahmini doğum tarihidir ve diğer ultrason terimleriyle birlikte kullanılır.

NT: Bebeğin ense pilisi kalınlığını ifade etmektedir.

AFI: Ultrasonda amniotik sıvı miktarının net bir şekilde ölçülebilmesi için kullanılmaktadır.

LA: Kalpteki sol kulakçığı ifade eder.

RA: Kalpteki sağ kulakçığı ifade eder.

RV: Kalpteki sağ karıncığı ifade eder.

LV: Kalpteki sol karıncığı ifade eder.

AO: Aort yani kalpten çıkan ana atardamarı ifade etmektedir.

Doppler ultrasonografinin de kısaltılmış terimleri bulunmaktadır. Bunlar;

S: Doppler dalga şeklinin en uç yani tepe noktasını ifade eder. Ayrıca kan akım hızının büyük oranda olduğu noktadır.

A: Ortalama kan akım hızını ifade eder.

D: Diastol sonu akım hızıdır. Ayrıca kalbin gevşeme safhasının en sonunda damardaki kan akım hızını ifade etmektedir.

RI: Direnç indeksidir.

PI: Pulsatilite indeksidir.

S/D: Sistol ve diyastoldeki kan akım hızı oranını ifade etmektedir.

İlk 3 Aylık Dönemde Hangi Değerlere Bakılır?

Normal süreçte hamileliğin ilk bulgusu olarak gestasyonel kesenin görülmesi kabul edilir. Bu dönemlerde rahimde yuvarlanan embriyo, HCG hormonunu salgılamaya başlamaktadır. Gebelik devam ettikçe de bu hormonun önce kan ve daha sonra idrardaki miktarında artış gözlemlenir. İdrarda görülebilmesi için kan düzeylerinin en yüksek değerlerde olması gerekmektedir. Bu hormon düzeyi daha çok 500 ile 1000 IU/mL oranına ulaştığı zaman vajinal ultrasonografi ile görüntülenebilmektedir.

CRL değerlerine de bu dönemde bakılır. Embriyonun baş-popo uzunluğu ile birlikte bebeğin yaşı belirlenebilir. Önemli bir kriterdir. Bu süreçte gestasyonel kesenin düzenli olup olmadığı, bebeğin kalp atım hızı ve hareketleri de kontrol edilir. CRL ölçümleri ilk 3 ayda bebeğin yaşının saptanmasında güvenilir bir kriterdir.

2.ve 3. Gebelik Dönemlerinde Hangi Değerlere Bakılır?

Gebeliğin son 3 aylık ultrasonunu ifade eder. Bu dönemde daha çok bebeğin organ yapılarıyla birlikte bebeğin gelişimi gözlemlenmektedir. Ayrıca kordonu ve plasentası da değerlendirilir.

Bu süreçte ilk olarak bebeğin geliş pozisyonuna bakılmaktadır. Geliş durumu makad ya da baş şeklinde olabilir fakat daha çok başın çap ölçümleri ile başlanmaktadır. BPD ölçümleri bu süreçte devreye girer. 2.trimester döneminin ilk başlarında sadece altı günlük bir yanılma payı bulunur fakat BPD ölçümleri sayesinde rahatlıkla gözlemleme yapılabilmektedir.

Yine bu süreçte fetal organlar baştan başlanılacak şekilde aşağıya doğru gözlemlenmektedir. Ayrıca bebeğin omurga yapısı da ayrıntılı bir şekilde gözlemlenir. El, kol ve bacaklar da bu incelemeye tabidir. En önemli terimler bu yüzden bpd, crl ve fta olmaktadır. Özellikle de BPD 12.haftadan sonra gebeliğin 26.haftasına kadar en güvenilir ölçüm olarak bilinmektedir.

GS ölçümleri de bu süreçte önemlidir. En erken olarak gebelikte 4 iie 5.hafta olduğunda gebelik kesesi gözlemlenmelidir. Karın bölgesinden gerçekleştirilen ultrasında gebelik 6 haftalığa ulaştıüında bu oran görülebilir. GS parametresinin yerine daha çok CRL ölçümlerinin kullanıldığını da söylemek gerekir. Bu parametreler sayesinde 18. Ve 20 haftada ultrasonda bebeğin kalbi de tam olarak değerlendirilebilmektedir.

Bebeğin ağırlığı net olarak son 3 aylık dönemde AC, BPD ve FL ölçümleriyle kontrol edilebilmektedir. Ultrasonografi uygulaması, gebelik takibinde gestasyonel yaş belirlenmesinde çok önemlidir ancak tek başına yeterli olmayabilir. Bununla birlikte Doppler USG, biyofizik skorlama ve non-stres test de yapılabilir. Gebelik kâğıdında doktorunuz bu değerlerin tamamını içeren raporu da sizlerle paylaşacaktır. Özellikle de bebeğin gelişimi için önemli olan bpd, crl ve fta değerlerinin yanı sıra ga ve gs değerleri de yakından incelenmelidir. Ultrason terimleri ve normal değerleri bu şekilde sizlerle paylaşılmaktadır. Gebelik ultrasonunda gn, crl, bpd, fta, gs ve ga terimlerinin oldukça önemli olduğu bilinmelidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Nazan22.05.2017

Hocam merhaba,

Son adet tarihim 18/04/2017 düzenli olarak 30 günde bir adet olurum.19/05/2017 tarihinde yapmış olduğum idrar testi pozitif çıktı tatil olduğundan dolayı doktoruma gidemedim. 20/05/2017 tarihinde toprak rengi gibi hafif lekelenme yaşadım. Doktora gittim aynı gün ve bir sorun olmadığını iletti. Devam etmez ise bu lekelenmenin yerleşme kanaması olabileceğini iletti ve nitekim de ertesi gün aynı şeyi yaşamadım. Bununla birlikte bana herhangi bir tahlil yapmadan tedbir amaçlı progynex 100mg verdi. Sabah akşam kullanılması gerektiğini iletti. Şimdi o panikle anlayamadım ama bu süreç normal midir? 2 hafta sonra tekrar kontrole çağırdı. Şimdi ben 4+6 günlük mü gebeyim?

Geçen yıl temmuz ayında 6+4 günlük bebeğimin kalbi durması neticesiyle kürtaj oldum. Bu gebelikte aynı sorunu yaşar mıyım? Bilgi verebilir misiniz? Çok tedirginim, Şimdiden çok teşekkürler...
Bu arada 28 yaşında 2 senelik evliyim.

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Bebeğin kalbi durmuş, ikinci hamilelikte aynı durum riski nedir?
Merve15.05.2017

Adet tarihine göre 7 haftalık bebeğim ama ilk kontrolle gittiğimde 4 +6 göründü bu durumda hamilelik sonlandırılır mı?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Gebelik hesaplaması son adet tarihinin itibaren hesaplanmaktadır. Bu hesaplama ultrason ölçümleri ile de teyit edilir. 10 haftayı geçmemiş olan gebeliklerin kürtaj uygulaması ile alınması mümkündür. 10 haftalık gebelik durumu da hemen hemen 2,5 ay etmektedir. 10 haftada 1 gün geçmişse gebeliklerde isteğe bağlı olan kürtaj uygulaması yapılması mümkün değildir. Bu yasal açıdan da mümkün değildir. Ancak anne adayının ve bebeğin sağlığını tehlikeye atan durumlar mevcutsa, bebeklerde ciddi düzeyde anamoli mevcutsa 10 haftayı geçen gebeliklerde ilaç ile düşük uygulaması ve kürtaj yaptırılması mümkündür. Bu tarz durumlarda uzman hekim kararı ve raporu gerekir. Bu rapor olmadan işlem yapılması mümkün değildir.

24.04.2017

Son adet tarihim 7 Mart ama doktor ultrasonla adet tarihin tutmuyor dedi başka doktor ise 5 haftalık hamilesin kese var bebek yok diyor bebek görünmemesi normal mi kaçıncı haftada belli olur bebek

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Gebelik kesesi kan ile gebelik testi yapıldıktan sonra ultrasonda hemen izlenmez. Kesenin izlenmesi için rahime yerleşmesinden sonra vakit geçmesi gerekir. Gebelik kesesi 5. Haftadan sonra gözlemlenir.  Bence 6 haftanızı doldurduktan sonra kadın doğum uzmanınıza transvajinal ultrason ile muayene olmanız en doğrusu olacaktır. Karın bölgesinden izlenmesi için de 6 haftanın bitmesini beklemeniz uygun olacaktır. Sizin adet son tarihinizin ile uzmanın hesaplamasının uymaması adına belli arada yanlış bir anlaşılma olmuş olabilir. Bunun için haftanızın dolması en doğrusu olacaktır.

Sevcan19.04.2017

31 hafta 4 günlük hamileyim bebeğim 2200 gr normalde adetimle uyumlu değildi ama dün gittiğimde 33 hafta 3 günlük yazıyor. ultrason kâğıdında sezaryen doğum olacak ikinci çocuğum kaçıncı haftada alırlar doğuma bebeğimin kilosu iyi mi?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Hafta hafta boy ve kilo hesaplaması
Nese17.04.2017

Hocam merhaba benim sorumama cevap verirseniz çok mutlu olucam. 22 haftalık hamileyim günde 3 4 kez karnim çok sertleşiyor. Toplanıyor 1 dakika kadar sürüyor geçiyor. Kasılıyor acıyor bebek ten mi nedendir. Hocam (ilk doğumum prematüre ve erken doğdu bebeğim ikincide de böyle olur mu?)

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Bu sorunun neden kaynaklandığını ortaya çıkartmak adına muhakkak uzman hekime başvurmanız gerekmektedir. Detaylı şekilde inceleme ve muayene yapılması gerekir. Muayene yapılmadan ve gerekli tetkikler yapılmadan bir şey söylemek oldukça zordur. İlk bebeğinizin erken doğması bu duruma etken olabileceği gibi olmayabilir de. Kadın doğum uzmanınızın sizi sürekli olarak gözlemlemesi de hamilelik süreci için gereklidir.

Ayse mergen20.03.2017

İyi günler hocam ben şuan 35+3 günlük hamileyim son adet tarihim 15 Temmuz 2016 ondan öncede 10 Haziran genelde adet düzensizliğim oluyordu. Ben 23 Temmuzda evlendim ve evlendikten sonra hiç korunmadım 16 ağustosta kanda gebelik testi yaptırmıştım. 376 çıkmıştı değerim kadın doğum doktoruna hemen gösteremedim acildeki doktor 3-4 haftalık demişti simdi asil sormak istediğim ben evlenmeden 28 Haziranda bir birlikteliğim oldu. Şuan o birlikteliğimden hamile kalmış olmaktan çok korkuyorum 7 haftalıkken doktor yani 08.09.2016 Eylülde crl ölçümünü 1.34 olarak ölçtü 12 haftalık gittiğimde ikili testle ayni cıktı ama 23.haftadan itibaren 10 gün falan ilerde çıkmaya başladı ultrasonda seker falan çıkmadı sadece 2700 bebeğimin kilosu şuan iri bebek olabilir dedi doktor ama ben çok tedirginim lütfen yardımcı olun teşekkür ederim.

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Son adete göre hamilelik sürecini hesapladım, çok korkuyorum
İrem17.03.2017

Selam hocam ben 2 Eylülde adet oldum adet tarihime göre 28 haftayı bitirdim ama doktorum 32 haftaya girdiğimi soyledi kafam çok karıştı ben kaç haftalık hamileyim cevap verirseniz sevinirim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

İrem hanım merhaba,


Çünkü hamilelik haftası döllenme zamanına göre değil son adet dönemine göre hesaplanır. Döllenme oluştuğu zaman son regl tarihi ortalama olarak 15 gün sonrasıdır. Hamilelik haftası konusunda da hesaplama yapılırken bu tarih değil, bu tarihten önce görülen adet tarihi esas alınır. Bundan dolayı da uzman ile sizin aranızda olan hesaplamalarda farklılıklar meydana gelir.



  • Ay: 1 – 4. haftaları kapsar.

  • Ay:5 – 8. haftaları kapsar.

  • Ay: 9 – 13. haftaları kapsar.

  • Ay: 14 – 17. haftaları kapsar.

  • Ay: 18 – 21. haftaları kapsar.

  • Ay: 22 – 26. haftaları kapsar.

  • Ay: 27 – 30. haftaları kapsar.

  • Ay: 31 – 35. haftaları kapsar.

  • Ay: 36 – 40. haftaları kapsar.

Arzu11.03.2017

Ben 38 haftadır hamileymiş 3323gr bebek iyi midir kilosu

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Arzu hanım merhaba,


Bebeğiniz 38 haftaya girmesi ile iyice büyümüştür. Yaklaşık olarak ortalama 3 kg civarında ve 49 cm boyunda olmalıdır. Yani bebeğinizi kilosu oldukça iyi düzeydedir.

HASAN ÜNVER10.02.2017

Hocam bebeğimiz 12.5 haftalık boyu 64 mm ense kalınlığı 0.8 mm normal midir ?
Teşekkürler.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Hamilelik döneminin 12. haftasında bebeklerin anne karnındaki boyları yaklaşık olarak 5 cm, ağırlıkları ise yine yaklaşık olarak 15 gram kadardır. Bebeğin ağırlığını belirtmemiş olsanız da bebeğin yaklaşık boyunun normal olduğunu siz de görebiliyorsunuz.

Yesim07.02.2017

Gebeliğin 32. haftasındayım kilomuz 1856 kgr kilosu normal mi? Ultrason sonucunda fl değeri 59.74 yazıyor boyu ne kadardır? Teşekkürler.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Yeşim hanım merhaba,


Gebeliğin 32. haftasında ortalama olarak bebek kilosu 1702 gram ve boyu da 42.4 cm olmalıdır. Fl değeri 7 ile çarpıldığında bebeğinizin boyunu bulabilirsiniz. sizin bebeğinizin boyu 41,80 cm`dir. Bu da gayet normaldir. Fl değeri ultrason terimidir. Bebeğinizin kilosu da boyu da gayet normaldir.


 


 

Tansu03.02.2017

Hocam merhaba 17+2 günlük gebeyim 15+4 iken kontrolüm vardı ve kilomuz 150 gr çıktı sizce normal mi kilo ölçüsü oluyor dimi

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

18 haftaya girdiğiniz için 150 gram bebeğin normal kilosu

Soru ekle

Sorunuz: