İdrar yollarının görüntüleme tekniği olarak hastalığın tanısını koymak ve idrar yollarının nasıl çalıştığını anlamak için yapılan tekniğin aşamaları.
Direkt Üriner Sistem Grafisi
İdrar yollarında gerçekleşen hastalığın tanısını koymak amacıyla uzman hekim tarafından istenen görüntüleme tekniğidir. Konjenital anormallikler olması halinde idrar boşalımı zorlaşacak, idrar sistemi yapısında bozulma gerçekleşecektir. Üriner sistemin röntgeni olarak bilinen, görüntüleme sayesinde şunlar belirlenecektir:
- Organların yeri, boyutları, görünümü;
- Boşaltım fonksiyonu;
- Tümörler;
- Adenomlar;
- Anjiyomiyolipomlar;
- Metabolitlerin atılımı.
Böbreklerde, mesanede ve kanallarda gelişmekte olan iyi huylu ya da kötü huylu kanserli tümörlerin görülmesini sağlayabilir. Boşaltım sisteminde gerçekleşecek sorunlar doğuştan olabileceği gibi daha sonradan enfeksiyon, bulaşıcı hastalıklar, tümörler nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Oluşmasıyla birlikte rahatsızlıklar ortaya çıkmasıyla kramp, ciddi ağrı ve idrarını yaparken yanma görülür.
Doğuştan ya da daha sonradan gerçekleşecek anomaliler ortaya çıktığında Üroloji,ikadın doğum uzmanı tarafından istenecek ve Radyoloji uzmanı ve teknisyen yardımıyla çekilecektir.
Direkt Üriner Sistem Grafisi Öncesi Hazırlık
Belirtilerin gelişimi ile birlikte doktorun muayenesi ile birlikte gelişen belirtilerin neden olduğunun tanısını koyabilmek için istenen görüntüleme testi öncesinde hazırlık yapmak önemlidir. Doğru tanının konulması amacıyla kişinin öncesinde hazırlık süresi olacaktır.
- 2 gün lifli sebze ve meyve, karbonhidratsız ürünler, bol sıvı alımı;
- Verilen ilaçların alımı;
- 8 saat boyunca sıvı ve yemek yenmemesi;
- Yapılacak gün lavman yapmak;
- Çekim sırasında rahat giysiler giymek ve üzerinde takı olmamalıdır.
Görüntüleme her zaman aç karnına yapılacak olduğundan katı ve sıvı yiyecekler yemeden hastaneye gidilmelidir. Gazlı içecekler ve alkol alınmayacağı gibi gaz yapacak yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bağırsaklarda oluşacak gaz nedeniyle doğru sonuçları vermemesine neden olur.
Çekim sırasında hastane tarafından verilen özel bir giysi giyinecek ve hastaların üzerinde herhangi bir aksesuar olmamasına dikkat etmesi çok önemlidir.
Bazı hastalara damar yolu açılarak, özel bir madde verilecektir. Verilen maddenin nadiren alerjik reaksiyon gelişimine neden olur. Ciddi komplikasyonlar olmasına neden olacağından, hastanın alerjisi olması halinde bu durumu doktora mutlaka bilgilendirmeleri gerekiyor.
Direkt Üriner Sistem Grafisi Çekim Aşaması
Radyoloji uzmanı tarafından özel bir cihaz sayesinde iç organların görüntülenmesi sağlanacaktır. Röntgen odasına sadece hasta ile teknisyen içeriye girecektir. Çok küçük çocukların sakin olması için ailesinden bir üye de odaya girmesine izin verilir. Fakat hamile veya gebelik şüphesinde olan bayanların ve kalp pili olanların doktora bilgi verilmelidir. Çekim şamaları şu şekilde gerçekleştirilmektedir:
- Damar yolu açılması;
- Kıyafetlerini ve takılarını çıkarıp, özel hastane kıyafetinin giyilmesi;
- Hastanın midesini teknisyen yardımıyla cihazın özel bölümüne yerleştirmesi;
- Teknisyenin çekimin bittiğini belirtinceye kadar hareketsiz beklemek;
- Kontrast ilaç verilmesi;
- Teknisyen tarafından odadan çıkmasıyla birkaç dakika sürecek olan çekim gerçekleşir.
Çekim esnasında yapacağınız herhangi bir hareketin sonucun değişmesinde çok etkili olacağı için tamamen hareketsiz beklenilmelidir. Bu süre içerisinde bazen nefesinizi tutmanız ya da çok dikkatli ve yavaş nefes almanız önemlidir. Makinelerin özelliklerine bağlı olarak ayakta ya da yatarak çekim gerçekleştirilecektir.
Kontrast madde her durumda hastaya açılan damar yolundan verilmeyecektir. Bazı hastalıkların tam olarak tanısını koyabilmek amacıyla verilir. Bu madde çekimden önce verileceği gibi, aynı zamanda da ilk çekim yapıldıktan sonra teknisyen tarafından da verilebilir.
Çekim süresinde genellikle hastanın uzanarak hareketsiz beklemesi istenmektedir. Fakat bazen bazı böbrek hastalıkları nedeniyle hastanın ayakta durması ya da pozisyon değiştirmesi önerilebilir. Çekim süresi yarım saat ile bir saat arasında gerçekleşmektedir.
Direkt Üriner Sistem Grafisi Riskleri
İdrar yollarının görüntüleme grafisi istenmesi ile birlikte birçok insan normal hayatına devam etmektedir. Verilen madde vücuttan 2 gün içerisinde atılacaktır. Bu madde tamamen vücuttan atılana kadar tuvalet ihtiyacı sonrasında ellerin yıkanması, tuvalete bol su dökülmesi önemlidir.
Emziren bayanlardan bu test istenmesiyle birlikte verilen maddenin vücuttan tamamen atılmadan bebeğini emzirmemesi çok önemlidir.
Görüntüleme tekniğinin riskleri çok düşük olmasına rağmen bazı durumlarda alerjik reaksiyonlar gelişimi görülebilir. Kusma, şiddetli kaşıntı, dilin şişmesi gibi belirtiler olduğunda hemen hastaneye gidilmelidir. Bunun dışında çok nadiren insanlarda görülen riskler şunlar olmaktadır:
- Az idrara çıkma;
- Ayaklarda şişme;
- Halsizlik;
- Uyuşma;
- İştahsızlık;
- Uyuyamama.
Maddeyi vücuttan tamamen atılması için bol sıvı alınmalıdır. Gün içinde 2.5 ile 3 litre arasında su içilmelidir. Solunum problemleri ve hızlı kalp atışı görülebilir. Yan etkilerin çekim sonrasında birkaç gün içerisinde ortadan kalkar.
Soru - Cevap